САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Проф. Мутафчийски: Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

от БНТ
08:06, 26.02.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Здраве

Двама души с грипоподобна симптоматика, които са били в Италия, са постъпили във ВМА през нощта. И двамата имат минимална симптоматика, уточни проф. Мутафчийски.По думите на началника на оперативния щаб, ако всички, които имат симптоми, бъдат приети в болница под карантина, системата ще се изтощи още преди да е дошла кризата.

Болничните легла в България не могат да поемат дори едноседмичния поток, който пристига от чужбина, заяви той.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на ВМА: Така че, ние трябва да се съобразим с това нещо и да обясним на хората, че такъв е пътят. Всъщност този модел на поведение не сме го измислили ние. Този модел го има във всички останали страни, както в Китай, както в Азия и след това реплициран и в Европа, и сега и в момента в Италия. Това не е наша измислица. Ние трябва да гледаме какво правят и другите здравни системи, които се справят с тази заплаха.

Той обясни, че по отношение на Италия, официално в СЗО има обявени вече 320 случая, със 100 повече отколкото вчера. Има още един смъртен случай - на 76-годишна жена, с него стават 10 смъртните случаи. В 11:30ч. беше обявена ситуация и в Хърватска, в Загреб, който е пътувал в Милано на екскурзия, след което е дал признаци за коронавирус.

Според него информационните потоци от различни сайтове вървят в една много неприятна посока. "Според тези сайтове Румъния вече е пламнала, и Русе също. Не, не е пламнала. Няма доказателства в Румъния за такъв случай към този момент, нито пък в Сърбия, където също четох, че има двама души", каза той.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на ВМА: Ако хората имат грипоподобни симптоми, това означава наличие на болест, личният лекар може да има даде болнични, но ако нямат, има една важна особеност, и министърът на здравеопазването го обясни много добре: че при един здрав човек, който е пътувал някъде и се е върнал, няма основание да му се даде болничен лист, след като той няма болест. Обаче при доказана болест, може да се издаде болничен лист. Тук става въпрос за извънредна ситуация. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още трима от блокираните в хотел на Тенерифе са заразени с коронавирус
Още трима от блокираните в хотел на Тенерифе са заразени с коронавирус
23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки
23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки