НОВИНИ

Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече ще има за пациентите и медиците с новия Рамков договор

проф сербезова 604 млн повече пациентите медиците новия рамков договор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 29.04.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

Промяната в здравната система е в ход. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова при подписването на Националния рамков договор за медицинските дейности.

През 2022 година ще се влеят 604 млн. лв. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за тях, обясни министърът.

С Анекса към НРД 2022 слагаме приоритет върху профилактика и превенция; електронно здравеопазване; детско и майчино здравеопазване; увеличение на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенството в доходите; ефективност, прозрачност и контрол на медицинската дейност. Това е промяната, за която говорим и в името, на която действаме.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова при подписването на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз. „Фокусът трябва да бъде върху здравето и благоденствието на българските граждани. Разликата е, че тези средства трябва да се отпускат срещу конкретни резултати с ясна концепция и стратегия, подчерта министърът.

Националният рамков договор предвижда ръст от над 30% на цените на дейностите в извънболничната помощ, които влизат в сила със задна дата от 1 януари 2022 г. Средно с 25% ще е увеличението от 1 май 2022 г. в болничната помощ, обясни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

„Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от много години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока превенция и профилактика спрямо болничното лечение. Друг много важен акцент е електронното здравеопазване. С изработването на наредба на министъра на здравеопазването, която е към края на своето обществено обсъждане, ще се регулира начинът на попълване на данните в Националната здравно информационна система (НЗИС). Концепцията е ясна – поетапно до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към реално електронно пациентско досие“, обясни доц. Пандов.

Заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посочи, че с новия НРД ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти.

„От 1 май до началото на август лечебните заведения трябва да осигурят брутни заплати на персонала в размер на 2 000 лв. на лекар, 1 500 – на медицинска сестра, 910 лв. – на санитар. По този начин те ще могат да се възползват от договорените средно по 25% по-високи цени на дейностите. Ако след 1 август лечебните заведения не успеят да изпълнят изискванията за основни заплати по Колективния трудов договор, то тогава те отново ще работят с увеличени цени, но в размер на 15%“, уточни д-р Брънзалов. „Много тежки бяха разговорите докато намерим правилния подход да бъдат насочени средствата там, където да бъде изпълнена политиката на държавата в определените области“, заяви от своя страна управителят на НЗОК Проф. Салчев.

На подписването на Анекса към НРД присъства и председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев.

„Видях един истински преговорен процес, в който имаше едно партньорско начало без да има разделение на позиции на по-голям и по-малък партньор. Смятам, че качеството на създадения проект като Анекс към НРД отговаря на нуждите и на условията на българската здравна система. Ясно е, че предстоят промени, които се надявам да са за добро“, посочи доц. Тонев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ прекрати договора за общия устройствен план на Царево
МРРБ прекрати договора за общия устройствен план на Царево
Станимир Стоилов за финала: Нищо не може да ме изненада в България
Станимир Стоилов за финала: Нищо не може да ме изненада в България