Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Сербезова: Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи

от БНТ
13:54, 24.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
проф сербезова гордеем точно българия разгоря огнището духовността славянските народи
Слушай новината

"В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят." С тези думи българският здравен министър откри сутрешната сесия на 4-ото пленарното заседание в рамките на 75-ата сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), която се провежда в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на Асамблеята и днес председателства заседанието на СЗА.

Министър Сербезова посочи още, че днешният празник е и празник на цялото славянско семейство, което използва азбука, създадена от Кирил и Методий.

"Това е празник, който обединява редица държави чрез език, образование, знание и прогрес на народите. Близо 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави", заяви още българският здравен министър.

Проф. Сербезова използва трибуната на Световната здравна асамблея, за да поздрави и Република Северна Македония, както и всички други държави, които днес отбелязват своите национални празници.

Българският здравен министър сподели вярата си, че народите, представени в Двореца на нациите, ще съумеят да се обединят в името на общото бъдеще в мир, добро здраве и благополучие.

Световната здравна асамблея, която се провежда в периода 22 - 28 май 2022 г., продължава и днес с изказвания в рамките на общия дебат, посветен на темата "Здраве за мир, мир за здраве".

До края на Асамблеята делегатите, партньорските организации и експертите на Световната здравна организация за първи път от началото на пандемията от COVID-19 ще дискутират настоящите и бъдещите приоритети в областта на общественото здраве в световен мащаб.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Върви, народе възродени" - празникът на словото и писмеността в снимки
"Върви, народе възродени" - празникът на словото и писмеността в снимки
Алкохолът разведри обстановката в празненствата на Манчестър Сити
Алкохолът разведри обстановката в празненствата на Манчестър Сити