НОВИНИ

Проф. Топалов: Това, което биячите направиха с Пендиков, РСМ го прави с обществото си вече над 30 години

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 23.01.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Адекватно ли реагираха българските власти на нападението на секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Христиан Пендиков? Това коментираха в "Денят започва" проф. Кирил Топалов и журналистът Виктор Канзуров.

Според проф. Топалов случилото се е предизвестено след всички посегателства върху български центрове и цялостното отношение към българите в Северна Македония.

"Македонската власт прави това, което тези биячи направиха с това момче. Тя малтретира този народ. Това е просто недопустимо. И затова много пъти съм казвал, че това общество не е готово за ЕС – то трябва да ври и прекипи, да ферментира по някакъв начин и да изясни отношението си към България и Европа. ЕС не може да бъде гарант за това.

Смятам, че включването на българите в Конституцията на РСМ дава държавническа база, въз основа на която тези хора да могат да се защитават. Смятам, че това е добра стъпка. Там обществото не е готово за това, което ние ги тласкаме - да влязат в ЕС. 80 години вече това общество се отравя от учебниците си, които наричат българите турци, татари, монголи, фашисти, окупатори и т.н. А това (присъединяването на РСМ към ЕС) ние тук най-много го желаем, защото 2 млн. българи имаме роднини там. Тя ни е роднинска държава", посочи той.

Според журналиста Виктор Канзуров е грешка, че искането българите в РСМ да бъдат включени в конституцията е формулирано като основно искане от страна на българската държава. Според него основното искане е трябвало да бъде въпросът за историята.

Според Канзуров е странно, че реакциите след побоя от страна на РСМ са дошли от външния министър Буяар Османи, докато вътрешното министерство в югозападната ни съседка мълчи.

"Основното искане на България етническите българи да бъдат част от Конституцията е много глупаво да е основно искане. Това дада зелена светлина за начало на преговори с ЕС на една шовинистична държава, защото самата атмосфера в обществото там позволи това да се случи. И още повече, след като се случи това пребиване, изкарват какви ли не неща за момчето, които може и да не са истина, а дори и да са истина, те нямат общо с пребиването. Дори прокуратурата призна, че са отправяни нападки на етническа основа. Странно е, че само Османи има позиция, не се чува македонското вътрешно министерство. Това е по-скоро измиване на ръце от страна на президента Пендаровски. Мисля, че той е от основните виновници за това, което се случи. Направо, той е направлявал ръцете на нападателя, защото той на практика призова шовинистите да вземат нещата в свои ръце.

Според Канзуров Русия не движи антибългарската кампания в Република Северна Македония, а просто се възползва от настроенията в държавата.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария причини прекъсване на тока в цял Пакистан (ВИДЕО)
Авария причини прекъсване на тока в цял Пакистан (ВИДЕО)
Нант продължава защитата на Купата на Франция след успех с дузпи над Тон
Нант продължава защитата на Купата на Франция след успех с дузпи над Тон