НОВИНИ

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран днес

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 23.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран. Предстои му лицево-челюстна операция. Младият мъж с българско самосъзнание беше нападнат на 19 януари и по-късно транспортиран в тежко състояние във ВМА - със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен.

В "Денят започна" председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов съобщи, че Пендиков пристигна у нас от Охрид без добра медицинска помощ и от болницата там са му казали да се прибира вкъщи и да чака ред за операция. Тенденциозно и дискриминиращо е отношението на много държавни структури към българите в Северна Македония.

"Рано тази сутрин имах разговори с няколко българи от там, предимно млади хора, които ми казаха, че възнамеряват да емигрират в България. През последните дни имам много такива разговори и всички казват, че няма живот за тях в РСМ", разказа Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".

По думите на Стоянов, при самия побой свидетели са извикали полиция, но са отговорили, че няма да дойдат, а да отиде сам до полицията. Опитали са да извикат линейка, но и тя е отказана. След като е бил пребит, той отива сам до полицията. След това отива и до болницата в Охрид, където е бил прегледан, направени са му изследвания и са му казали да се прибере вкъщи и да чака ред за операция.

Председателят на фондация "Македония" беше категоричен, че гражданските организации няма да допуснат етническо гонение на българите от Северна Македония.

Вчера външният министър на Северна Македония Буяр Османи, заедно с българския си колега Николай Милков, посетиха Пендиков. Двамата министри осъдиха остро нападението. Официално Скопие за пореден път обеща нулева толерантност към езика на омразата и насилието. За нападението е обвинен Илия Спасески - той ще лежи в ареста 30 дни.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петко Христов игра едно полувреме при шампионатната загуба на Специя от Рома
Петко Христов игра едно полувреме при шампионатната загуба на Специя от Рома
До края на седмицата можем да очакваме сняг в цялата страна
До края на седмицата можем да очакваме сняг в цялата страна