НОВИНИ

Христиан Пендиков е в средно тежко състояние, външните министри на България и РСМ остро осъдиха нападението (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 22.01.2023
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Побойникът на Христиан Пендиков - Илия Спасески, ще лежи в ареста 30 дни, потвърди външният министър на Северна Македония Буяр Османи. Решението е на съда в Охрид. Първият дипломат на югозападната ни съседка и българският му колега Николай Милков посетиха Пендиков във ВМА, където беше настанен в петък.

Двамата външни министри осъдиха остро нападението над младия мъж с българско самосъзнание, което стана на 19 януари вечерта в Охрид. На следващия ден пострадалият беше докаран за лечение в София със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен. Официално Скопие за пореден път обеща нулева толерантност към езика на омразата и насилието.

Състоянието на Христиан продължава да е средно тежко, без опасност за живота. Днес той е консултиран с лицево-челюстни хирурзи, направени са му допълнителни изследвания и предстои утре да бъде опериран. Младият мъж продължава да е в реанимацията на ВМА и е под личното наблюдение на ген. проф. Николай Петров, член-кореспондент на БАН.

Буяр Османи осъди остро нападението над Христиан Пендиков

Министър Милков заяви, че България остро осъжда случилото се и ще се противопастави с всички възможни средства на езика на омразата, който води до ескалация на насилие. Колегата му от Република Северна Македония Буяр Османи за пореден път обеща властите в Скопие да вземат мерки и призова да спрат провокациите.

Двамата външни министри бяха единодушни, че жестокият побой над Христиан Пендиков се осъжда остро и от двете страни на границата. Николай Милков заяви, че е пристигнал в болницата заедно със своята съпруга, като човек, за да види един мъж с кауза, който е пострадал заради идеите си, които защитава.

Външният ни министър: Христиан продължава да получава заплахи по интернет

В качеството си на министър коментира, че България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на побоя над Христиан и да приключи безнаказаността, която поражда ново и ново насилие. По думите на Милков трябва да се каже и "не" на възраждането на черните традиции от миналото край Вардар, които се свързват с палежи, стребли и насилие над хора.

"Такива неща нямат въобще място в Европа. И ние сме изключително загрижени за това. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност, която е от хора с достойнство. За съжаление, нещата не вървят добре. Както виждате има ескалация, Христиан продължава да получава и в момента заплахи по интернет", посочи външният министър.

Милков отказа да цитира заплахите срещу Христиан с аргумента, че са много грозни. Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи още веднъж осъди остро нападението.

Според Османи това носи вреда както на неговата държава, така и на мултиетническото общество в страната му. Обеща още правителството в Скопие да се погрижи да има нулева толерантност към насилието. По думите му етническата толераност край Вардар е нещо свято, което се гради през последните 30 години.

Снимки: БГНЕС

Османи заяви още, че българската общност е и ще бъде почитана и ще има всички права и свободи, които имат и всички други общности в страната. Попитан кога политическата класа в Република Северна Македония ще спре с антибългарското говорене, което се превръща в център на всяка предизборна кампания в страната, Османи призова всички видове провокации и насилие да спрат.

Илияна Йотова пред БНТ: Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа след случая в РСМ

Милков и Османи бяха единодушни и за още нещо - че говорът на омразата трябва да бъде прекратен и никой не трябва да бъде преследван заради начина, по който се самоопределя.

Какво наказание може да получат побойниците над Христиан, след като подпалвачът на друг български клуб в Битоля получи условна присъда, въпреки че с действията си застраши живота на мнозина? Днес министър Османи не коментира какво може да бъде наказанието на тези, които са пребили Христиан, но отбеляза, че това ще реши съдът в Република Северна Македония.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последният в Ла Лига не позволи на Осасуна да се изкачи в топ 6 в класирането
Последният в Ла Лига не позволи на Осасуна да се изкачи в топ 6 в класирането
Арда проведе първа тренировка в Турция (Видео)
Арда проведе първа тренировка в Турция (Видео)