НОВИНИ

В търсене на туристи: България се отваря към страните от Централна Азия

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 22.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Войната в Украйна и ковид пандемията се отразиха на туристическия бранш у нас. Липсата на почиващи от Русия и Украйна наложи търсенето на нови пазари.

Българското министерство на туризма вижда възможности за привличане на туристи от Казахстан и Узбекистан у нас. Браншът обаче е скептичен, тъй като и други държави от региона се борят за летовници от Централна Азия.

"Ние от тези държави при старата система посрещахме доста туристи, но тогава отношенията бяха други и тези хора не можеха да ходят примерно в Турция на морски ваканционен туризъм. Разстоянията са почти едни и същи, само че Турция има едно голямо предимство и това е визовият режим", заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Туроператорите казват още, че туристи от Казахстан и Узбекистан могат да бъдат привлечени не толкова за морски и ваканционен туризъм, колкото за познавателен и приключенски. Други са скептични. Заради липсата на чартърни полети от централноазиатските страни до България.

"Туристи от тези страни трудно биха могли да дойдат при нас, няма директни полети. България е абсолютно непозната там и дори да дойдат хипотетично те биха дошли за един много кратък сезон, през който не биха представлявали интерес за българския туризъм", допълни Венцислав Танчев, хотелиер и туроператор.

България търси възможности да компенсира липсата на туристи от Русия и Украйна заради войната. Привличането на летовници от други страни обаче се оказа трудна задача.

"Със сигурност руският пазар известно време, да не кажа доста време, се очертава да бъде така нулев, въпреки че имаме руснаци, които идват през Истанбул", каза още Павлин Косев, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

През миналия сезон браншът опита да навакса загубите като заложи на вътрешния пазар. На първите места сред чуждестранните туристи у нас се наредиха гражданите на Румъния, Полша и Германия. За да може през новия сезон сред тях да се наредят и страните от Централна Азия ще трябва да се положат сериозни усилия, включително в областта на рекламата.

Репортер: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков зае четвърто място в паралелния слалом в Банско
Радослав Янков зае четвърто място в паралелния слалом в Банско
Йосиф Миладинов: Надявам се тази година да покрия норматив за Олимпийските игри
Йосиф Миладинов: Надявам се тази година да покрия норматив за Олимпийските игри