НОВИНИ

Близки и приятели се сбогуваха с проф. Елка Константинова

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:41, 22.01.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Близки, приятели и съмишленици се простиха днес с проф. Елка Константинова - писател, учен, депутат и министър на културата в правителството на Филип Димитров.

Почина проф. Елка Константинова

Тя е дъщеря на литературния критик Георги Константинов и племенница на Николай Лилиев. Елка Константинова е един от най-добрите ни литературоведи, работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман и българската фантастика.

След промените през 1989 г. влиза в политиката - става член на СДС и лидер на Радикалдемократическата партия. Ето какво казаха за нея част от приятелите и колегите ѝ:

Тони Николов: Елка Константинова беше не само голям литератор и изследовател на българската литература, на фантастичното, на реалистичната традиция в него. Беше голяма фигура и много ѝ дължим за това, че в началото на 90-те беше в началото на възраждането на политическото у нас - с плам, с искреност, със сила и така ще я запомним завинаги.

Михаил Неделчев: Тя е наистина един прекрасен, свръхтолерантен човек, изпълнен с християнски добродетели и изключително отдадена на взаимопомощта.

Георги Лозанов: Едно от много вълнуващите лица на българското събуждане за демокрация. Тя смяташе, че няма как нещата да не се случат за България добре още по времето на комунизма. Тя беше абсолютно сигурна, че този тоталитарен свят ще падне, че ще се озовем в демократично общество и че тя ще бъде един от ентусиастите на този процес, както се и случи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда проведе първа тренировка в Турция (Видео)
Арда проведе първа тренировка в Турция (Видео)
Nexo публикува нови опровержения на твърденията на прокуратурата
Nexo публикува нови опровержения на твърденията на прокуратурата