НОВИНИ

Над 10 000 домакинства могат да се възползват от програмата за фотоволтаични инсталации

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 22.01.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на енергетиката е готово да започне навреме програмата за финансиране на фотоволтаични инсталации за жилищни нужди, от която се очаква да се възползват над 10 000 домакинства.

Тя ще позволи на хората да поставят слънчеви панели на жилищата си, като по-голяма част от инвестицията ще бъде покрита от средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Според Българската фотоволтаична асоциация самоучастието в проектите ще се изплаща на потребителите за период от три до четири години.

По план програмата за финансиране на домакинствата за поставяне на фотоволтаици ще започне от 1 февруари. Управляващ орган е Министерството на енергетиката.

"Това е само първият транш от нея, вярвам, че българските потребители ще имат голяма полза, ще има полза като цяло за енергийната ефективност и енергетиката на страната", заяви ресорният министър Росен Христов.

Общият бюджет на финансирането е 240 млн. лева, като се очаква от програмата да се възползват 10 000 домакинства. Те ще могат да кандидатстват по два компонента - за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и за поставяне на фотоволтаици с мощност до 10 киловатпика.

"Което ще бъде напълно достатъчно за комфортно ползване на всички електроуреди в семейството, включително за отопление през зимата, включително и за охлаждане през лятото", казва Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация.

Домакинствата ще могат да получат до 100% от инвестицията си, но ще трябва първо да я направят. Когато поставят фотоволтаици, държавата ще връща обратно до 70 на сто, но не повече от 15 хиляди лева.

"Ще покрият наистина до 70%, която ние за 10 киловата изчисляваме за около 22 хиляди лева, при 15 хиляди лева безвъзмездна помощ за всяко семейство, което се възползва от нея. Това означава, че ще останат 7000 лева разход за домакинството, което то може да покрие със собствени средства или с потребителски кредит", разясни Меглена Русенова.

"Предвиждаме разговори с банки, като обясним програмата и се надявам те да проявят интерес и да подготвят финансови инструменти за краткосрочно финансиране на потребителите. Обсъдили сме възможност за по-генерално коопериране и с Българската банка за развитие", посочи министър Росен Христов.

Основните изисквания са кандидатстващите са да става въпрос за собствено жилище, което се ползва като основно, да нямат неплатени местни данъци и такси и досега да са се отоплявали с твърдо гориво.

"Тук искам изрично да подчертая, че с "умни мрежи" или без тях, тя е настроена така, че цялото електричество да бъде за собствена консумация, тоест, не се предвижда изграждането на мощности, които да продават електроенергия", уточни енергийният министър.

От Българската фотоволтаична асоциация се надяват това да е първа крачка като на последващ етап се създадат така наречените "умни мрежи", които ще позволят на хората и да продават излишния им ток.

"По предложение на Българската фотоволтаична асоциация, в Плана за възстановяване и устойчивост е заложена реформа, която ние се надяваме, че ще бъде приета като законодателство в парламента - въвеждането на така наречения "нет метъринг", който работи като регулация в цяла Европа", каза Меглена Русенова.

По този начин ще се даде възможност на всяко едно домакинство, което има фотоволтаична централа за собствено потребление, да може и да продава на доставчиците на ток и да печели от това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За изминалия ден са засечени 23 водачи, шофирали след употреба на алкохол и 19 - на наркотици
За изминалия ден са засечени 23 водачи, шофирали след употреба на алкохол и 19 - на наркотици
Марица Пловдив пречупи ЦСКА за осма Купа на България по волейбол при жените
Марица Пловдив пречупи ЦСКА за осма Купа на България по волейбол при жените