НОВИНИ

Почина проф. Елка Константинова

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:19, 12.01.2023 (обновена)
5752
Чете се за: 04:32 мин.
Общество
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Почина професор Елка Константинова. Български писател, литературовед и политик, министър на културата през 1991-1992-ра година. В първите години на демокрацията Елка Константинова беше и лидер на Радикалдемократическата партия. Ща я запомним като широкоскроен и съпричастен човек, отдаден на книгите и идеите.

Родена е през 1932-ра в семейството на литературния критик Георги Константинов. Нейн вуйчо е известният поет Николай Лилиев. Професор Елка Константинова е един от най-добрите ни литературоведи, работи в областта на българската литература между двете войни.

"Тя имаше обичая, когато отидеш примерно у тях, вика "Вземи си някаква книга", тя си подаряваше цялата библиотека, библиотеката на баща ѝ. Аз, разбира се, съм взел само една, две книги, не съм си позволявал повече, но тя беше много ларж, много широко скроен човек", каза литературният историк проф. Михаил Неделчев.

След демократичните промени Елка Константинова влиза в политиката. Като наследствен радикалдемократ става член на СДС и лидер на Радикалдемократическата партия.

Елка Константинова /1991-ва/: Главната ни цел е да издигнем културното ниво на народа, да се мъчим да си припомним какви духовни стойности сме имали.

Тогава Михаил Неделчев е неин заместник. Казва, че бързо осъзнават, че Радикалдемократическата партия е една прекрасна утопия. Спомня си, че често пътуват, за да изграждат структури на партията.

"Аз с нея съм пропътувал няколко пъти цяла България. И навсякъде я приемаха добре, тя умееше да се сближава с всякакави хора - министри и най-обикновени хора", каза Михаил Неделчев.

Елка Константинова е депутат в 7- мото Велико и 36-тото Обикновено народно събрание и министър е на културата в правителството на Филип Димитров. Архивите на БНТ са запечатали интервю, в което писателят Георги Данаилов ѝ казва, че е третата по попурярност жена в България.

Елка Константинова /1990 год./: Абсолютно не мога да повярвам на това нещо, а ако е вярно, то е много смешно. Голям смях е. Тука знаеш ли какъв майтап си правят в къщи с мене децата? Сутрин рано като ме види снахата ми вика " Сега госпожа президентката ще мете ли или ще пере".

Проф.Константинова е работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман, българската фантастика, българската литература между войните, символизма и диаболизма в българската литература. Автор на статии, била е преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" и във Висшия педагогически институт в Шумен.

Проф. Константинова бе председател на Радикалдемократическата партия (декември 1989 - 20 юни 1993), депутат в 7-ото Велико народно събрание (1990 - 1991) и в 36-ото Народно събрание (4 - 8 ноември 1991), и министър на културата (8 ноември 1991 - 30 декември 1992). В периода 1993 - 1997 г. е културно аташе на България в Полша.

Авторка е на книгите "Георги Райчев. Литературно-критически очерк" (1970), "Георги Караславов. Творчески портрет" (1977), "Фантастика и съвременност" (1985), "Българският разказ от вчера и днес" (1987), "Въображаемото и реалното. Фантастиката в българската художествена проза" (1987), "Николай Лилиев. Творчески портрет" (1988), "Лечебната сила на литературата" (1992), "Какво ще кажем ние на младите сърца" (2002). Съставител и редактор е на редица художествени и научни издания. Носителка на орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите й заслуги в областта на културата (30 май 2012).

Поклон пред паметта й!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ Тенис обяви партньорство с гейминг производител
БФ Тенис обяви партньорство с гейминг производител
ДБ и ПП предлагат временна комисия за Пловдивския панаир
ДБ и ПП предлагат временна комисия за Пловдивския панаир