НОВИНИ

Акция срещу компания за криптовалута в столицата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:12, 12.01.2023 (обновена)
24613
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София в момента, научи "По света и у нас". Според наши източници става въпрос за компанията Nexo.

Кои са управителите на компанията:

Антони Тренчев – съосновател и директор на няколко Nexo дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок;
Коста Кънчев – директор на Nexo Bank;
Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo;

В миналото представляващи Nexo са били още Георги Шулев, син на бившия вицепремиер Лидия Шулева и Сокол Янков.

От офиса на Георги Шулев заявиха са "По света и у нас", че той е участвал в основаването на Nexo през 2018 година. Година по-късно обаче е напуснал групата дружества Nexo и води дела срещу съучредителите във Великобритания.

Според източници на "По света и у нас" Георги Шулев в момента е на разпит, като е призован в качеството на свидетел.

От компанията, която Сокол Янков управлява в момента, заявиха за "По света и у нас", че Янков е напуснал Nexo през 2019 година и оттогава няма общо с разследваната група дружества.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, научи "По света и у нас". Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Над 15 адреса се претърсват във връзка с акцията срещу компания за криптовалута

Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са обявили, че дават на съд криптобанката Nexo заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като "кралицата на криптовалутите", е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол.

От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за 12 милиарда долара.

През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти.

Разследват криптобанка за мащабни финансови измами - вижте историята ѝ

От съобщението на DFPI става известно, че от Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Nexo с позиция до БНТ за акцията на прокуратурата

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Снимки: Йоана Миланова, БНТ

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Очаквайте подробности!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатно пързаляне с кънки на "Юнак" срещу отпадъци за рециклиране
Безплатно пързаляне с кънки на "Юнак" срещу отпадъци за рециклиране
Каква е ситуацията в село Гъмзово след убийството за шише ракия?
Каква е ситуацията в село Гъмзово след убийството за шише ракия?