НОВИНИ

Разследват криптобанка за мащабни финансови измами - вижте хронологията на случая

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 12.01.2023 (обновена)
5489
Чете се за: 09:32 мин.
У нас
Слушай новината

Афера за милиони в няколко държави. Българските служби и прокуратурата разследват финансови престъпления, пране на пари и заобикаляне на международните санкции срещу Русия. Прокурори и агенти на нашите и на чужди служби се опитват да разплетат схемата на NEXO - българската компания, търгуваща с криптовалута в цял свят.

Претърсени са 15 адреса в София. Засега не се съобщава за повдигнати обвинения. Собственици на NEXO са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев. И двамата са избягали в Дубай преди няколко месеца. Това е станало, след като срещу тях са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери, предявени срещу NEXO от прокурорите в девет американски щата.

Прокуратурата и полицията атакуваха криптобанката, която действа от територията на България и оперира с криптовалута в големи мащаби. Днешната акция е след сигнали от Съединените щати, че компанията за търговия с дигитална валута е замесена в данъчни измами и нарушаване на санкциите срещу Русия.

Акция срещу компания за криптовалута в столицата

След проследяването на милиони транзакции се стига и да днешната акция. Разследващите твърдят, че имат доказателства, че през NEXO са заобикаляни санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ срещу Русия. Финансирани са както компании, така и физически лица от забранителния списък. Разследва се още пране на пари, незаконна банкова дейност, данъчни престъпления и дори данни за финансиране на тероризъм.

По неофициална информация от разследването са установени 100 трансфера на криптовалута към терористичната групировка "Хамас". Именно чрез партньорските служби са установени контакти между българите от NEXO и Махмуд Мохамед - един от хората, през които "Хамас" прикрива активите си в криптовалута.

Освен у нас, срещу компанията има и две разследвания в Съединените щати - едното е за измама на инвеститори за над 800 милиона долара в 9 щата. Другото е федерално, води се от ФБР и е за 4 милиарда долара дупка в инвестиционния потфейл, която е следствие на незаконно отпускане на кредити.

Компанията NEXO e учредена през 2018 г., но между учредителите бързо възниква конфликт и двама от тях напускат година по-късно. Между бившите партньори дори се водят дела в съдилища във Великобритания.

NEXO попада във фокуса на щатските власти още през есента на миналата година, когато главният прокурор на Ню Йорк в Туитър обявява, че съди криптоплатформата. Година по-рано Летисия Джеймс е забранила на компанията да оперира на територията на целия щат, а през есента на 2022 г., според Джеймс, NEXO продължава да предлага услуги, като заблуждава клиентите си, че са регистрирани. Дни по-късно Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния, заедно с регулаторите на още 8 щата, обявяват дейността на NEXO за незаконна в Съединените щати.

Тогава започва и разследване за измами на клиенти за повече от 800 милиона долара. А ФБР започва да разследва прикриване на дупка от над 4 милиарда долара заради незаконно отпускане на кредити. Установяват, че компанията се управлява от София и разследването става съвместно с ДАНС и българската прокуратура. В продължение на месеци разследващите документират милиони транзакции.

"Установили сме над 3 600 000 хил транзакции от и към криптоборсата NEXO. Някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата", каза Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба.

"Можем да поясним и това е ясно вече по досъдебното производство, че за последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд долара. Установено е също и са събрани доказателства, че клиент на платформата - лице, което е трансферирало криптовалути, официално е обявено за лице, което финансира терористични актове", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Над 15 адреса се претърсват във връзка с акцията срещу компания за криптовалута

В Съединените щати е установено, че криптобанката е предлагала годишни лихви до 36% върху депозирани криптоактиви на инвеститорите - значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки. Българските служби и чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на офиси на компанията у нас.

"Криптобанката действа чрез множество регистрирани търговски дружества, които по-голямата част от тях представляват пощенски кутии, т. е. кухи фирми. Над 300 колеги работят в момента в тази мащабна акция, до сега не е правено такова нещо. Това са 35 следователи от НСлС, служители на ДАНС, на жандармерията, служители на СДВР", поясни Сийка Милева.

Обискирани са повече от 15 адреса, като повечето от тях са свързани с основателите и хора, които са управлявали NEXO от създаването ѝ до днес. Сред тях са бившият депутат от Реформаторския блок Антоний Тренчев, за когото се знае, че е извън страната, заедно със съдружника си Коста Кънчев, който е директор на Nexo Bank. В момента няма данни къде се намира и финансовият директор на компанията Калин Методиев. Като свидетел днес е разпитан Георги Шулев, който е бил представляващ NEXO. Той е син на бившата вицепремиерка Лидия Шулева.

Разследват за финансови престъпления голяма българска криптобанка (видео)

От офиса на Шулев заявиха за "По света и у нас", че той е напуснал компанията през 2019 г., година след основаването и оттогава съди съучредителите в съд във Великобритания. Участие в компанията е имал и Сокол Янков. По наша информация той пътува към България, за да се яви на разпит като свидетел. От компанията, която Янков управлява в момента заявиха, че той е напуснал NEXO също през 2019 и оттогава няма общо с групата разследвани дружества.

Позицията на компанията

От NEXO днес публикуваха кратко съобщение в Туитър, според което подходът бил "първо нахлувай, после питай" и допълват, че в корумпирани държави това граничи с рекет. По-късно компанията изпрати позиция специално до "По света и у нас".

Отбелязват, че акцията продължава и в момента, като се задържат техни служители. Все още не са им представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към тях. Твърдят, че акцията е ненужно показна, а служителите на разследването отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Nexo с позиция до БНТ за акцията на прокуратурата

От NEXO заявяват, че видеа с насилие над служителите на компанията ще бъдат показани в най-скоро време. Твърдят, че са задържани хора, без да има поименни заповеди. Според тях всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми.

Посочват още, че не оперират на българския пазар, за да не попаднат под "обстрела на абсурда". Твърдят, че са сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари.

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, NEXO използвали и услугите на компании като Chainalysis, които се използвали включително от ФБР и ЦРУ. Това позволявало на техните специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата криптоактиви, както и да знаят накъде отиват изтеглените от платформата такива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бранителят Димитър Пиргов напуска Берое при споразумение с друг отбор
Бранителят Димитър Пиргов напуска Берое при споразумение с друг отбор
Николай Неделчев се класира на първи 1/4-финал в кариерата си на турнир за мъже
Николай Неделчев се класира на първи 1/4-финал в кариерата си на турнир за мъже