НОВИНИ

Служители от въглищните централи излязоха на протест в София

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:51, 12.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Представители на двата най-големи синдиката в страната излязоха на протест пред Народното събрание. Миньори и служители на въглищните централи настояват да бъде отложено тяхното затваряне.

Протестиращите искат да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост, чрез който България е поела ангажимент пред Брюксел да намали въглеродните емисии с 40% още тази година. Междувременно в парламента гласуваха вече договореното решение между всички партии, с което се задължава служебното правителство да води преговори с Брюксел по темата.

На жълтите павета дойдоха миньори и служители на въглищните централи от цялата страна. Хората настояват централите да продължат да работят докато има запаси от въглища, едва след това да се мисли за затваряне.

"Да затворят централите, но поне след 2030-2040 година", призовават те.

Приетото решение от депутатите предвижда служебното правителство да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта "енергетика", така че ТЕЦ-овете да бъдат затворени едва след 2038 година.

"В момента поне има някаква зададена посока и се надявам тя да продължи и да бъдат твърди в преговорите, тъй като ни предстоят много тежки разговори с Европейската комисия", посочи Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Пред протестиращите днес излязоха представители на енергийната комисия, които бяха изслушани от хората. Излезе и бившият премиер Кирил Петков, по чието време беше приет планът. Петков обаче беше освиркан.

На заседанието на енергийната комисия късно снощи своето притеснение от дадения мандат за преговори изрази енергийният министър, според когото се поставят ограничения пред кабинета.

"Ние се опитваме стратегически да подходим като не предоговаряме кардинално самия план, а правим възможната детайлизация, така да се каже реконструкция да изравним нашите цели с общоевропейските без да затваряме въглищни мощности", Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

Ако се изравнят целите с общоевропейските, България вече е изпълнила изискванията за намаляване на вредните емисии.

Вижте още в прякото включване на Цветелина Катанска.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 15 адреса се претърсват във връзка с акцията срещу компания за криптовалута
Над 15 адреса се претърсват във връзка с акцията срещу компания за криптовалута
Наоми Осака обяви, че очаква първото си дете
Наоми Осака обяви, че очаква първото си дете