НОВИНИ

Илияна Йотова пред БНТ: Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа след случая в РСМ

Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация в Северна Македония, допълни вицепрезидентът

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 22.01.2023
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отношенията с Република Северна Македония

Според Илияна Йотова България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

"Ако зависеше от Кирил Петков още януари месец без всякакви условия от страна на България той би вдигнал ветото, но слава богу не му се позволи", подчерта Йотова.

Външните министри на България и РСМ ще посетят във ВМА пребития Христиан Пендиков

Политика

"Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция", заяви Йотова и изрази оптимизъм за следващото българско правителство.

По думите ѝ България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години. "Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна", добави вицепрезидентът.

"БСП за България" връщат третия мандат неизпълнен

"На последната лидерска среща в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" можеха да направят така че служебният кабинет да бъде вече в историята. За да има успех една лидерска среща е необходим голям подготвителен период", допълни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази съжаление, че има напрежение между президентската институция и ръководството на БСП.

Президентът ще приеме неизпълнения мандат от БСП във вторник

Това, че президентската институция дава време и толеранс на сегашното Народно събрание вицепрезидентът коментира с думите: "Това беше желанието на не малка част от политическите партии, представени в днешния парламент, президентът се съобрази с това".

Илияна Йотова коментира и датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Не зная дали датата ще бъде 2 април, президентът ще я реши. Предизборната кампания не е спряла от датата на провеждане на предишните избори. Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев", заяви тя.

Румен Радев: Следващият служебен премиер ще бъде Гълъб Донев

Информациите за политически проект на президентството коментира с думите, че "очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на Румен Радев. В нашите разговори през всичките тези години не е ставало дума да се прави политически проект".

Случаят "Ди велт"

Асен Василев: Статията на "Ди Велт" е признание за България

"С този скандал, който спокойно можем да наречем "Ди велт гейт", не се допринася за добрия образ на страната ни навън", заяви Илияна Йотова.

Допълни, че тази публикация има взривен характер. По думите ѝ няма европейска медия, която да не го е препечатала, като някои дори са задълбочили коментара си.

Влизането в Шенген

Според Илияна Йотова първото условие за влизането на България в Шенген през 2023 година е страната ни да има сериозно правителство след предстоящите поредни предсрочни избори.

"Това означава в лицето на европейски партньори, които трябва да вземат решението, политическа стабилност. Този въпрос можеше да бъде решен много отдавна. Участието ни в Шенген не е милост, а наше право като равноправен член на Европейския съюз ", отбеляза Йотова.

Вицепрезидентът отново подчерта, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство.

"Българските граници са в доста по-добро състояние от редица други граници. Имаме сериозен напредък и аз съм оптимист", каза още Илияна Йотова.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи поведе с 12 точки на Милан след успех в Салерно
Наполи поведе с 12 точки на Милан след успех в Салерно
Националките U17 са на финал на европейската квалификация в Турция
Националките U17 са на финал на европейската квалификация в Турция