НОВИНИ

Румен Радев: Следващият служебен премиер ще бъде Гълъб Донев

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 21.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Ще направя последни консултации с моя правен екип, февруари е особен месец, по Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента. По никакъв начин не искам повече да бавя нещата, ясно е, че се върви към избори. Трябва възможно най-бързо да имаме редовно правителство", заяви президентът Румен Радев и обяви, че следващият служебен премиер ще бъде Гълъб Донев. Поясни, че част от екипа може да бъде и Атанас Пеканов.

Президентът подчерта, че датата за разпускането на парламента зависи от точната дата на изборите. Според него се наблюдава липса на желание и страх да се управлява на страната по време на тежки кризи.

"Криене зад гърба на служебното правителство със сменена отговорност на президента, това е твърде удобно. Партиите ще търсят виновен за това, че няма редовно правителство, призовавам да се обединят около наистина важните приоритети - да подходят различно, да търсят общи решения преди изборите, а не след това. След това е късно, търси се изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси. Няма модел Радев, има модел наречен Конституция на Република България. Президентът не упражнява еднолична власт и неговите служебни правителства не рушат парламентаризма, партиите сами упорито искат да разрушат парламентаризма", коментира Радев.

По думите му е необходимо решение на политическата криза. Според Радев е важно дали парламентът има волята, съгласието и желанието да приеме оставащите няколко важни закона.

Президентът поясни, че е необходимо становище от Централната избирателна комисия може ли да има избори с машини поради закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов, Адрияно Дженев и Елизара Янева стартираха с победи на Australian Open
Илиян Радулов, Адрияно Дженев и Елизара Янева стартираха с победи на Australian Open
Андреа Буратини: Не трябва да подценяваме Гърция
Андреа Буратини: Не трябва да подценяваме Гърция