НОВИНИ

След лидерската среща в НС: БСП връщат мандата във вторник, отиваме на нови избори

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:17, 20.01.2023
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Предсрочните избори са неизбежни. БСП връщат мандата на президента във вторник. На проведената лидерска среща Корнелия Нинова направи заключение, че няма мнозинство за излъчване на правителство с третия мандат. В разговора се включиха лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на "Български възход" - Стефан Янев.

Ключовата дума от лидерската среща днес е диалог. Всички присъстващи бяха единодушни, че страната има нужда от диалог между политическите сили, за да се решават важните кризи, пред които е изправен страната. Стана ясно също, че вървим към поредните извънредни парламентарни избори, но има подадени сигнали за диалог след това.

Да се потърси път за преодоляване на политическата криза - така Корнелия Нинова обоснова решението за лидерска среща. Обясни, че са избрали за основа четирите приоритетни теми, които се споделят от почти всички партии в парламента. Това са законите, свързани с Плана за възстановяване, бюджетът за тази година, Шенген и съдебната реформа.

"Ако има желание, ще се намери начин, ако няма желание, ще се намери причина, ние като отговорна партия, ви предлагаме да търсим начин. Изправени сме като държава пред редица предизвикателства и трябва да приемем отговорността като отговорни хора да търсим решение на тези предизвикателства", заяви Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

Бойко Борисов обяви, че ще предложат на организациите на ГЕРБ по места да падне забраната за подкрепа на правителство с БСП. Уточни, че сега не могат да дадат подкрепа, но след изборите може да има промяна.

"Нашият конгрес ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП, затова моят отговор беше най-лесен. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в едни момент. Сега няма как да ви подкрепим", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Обясни, че е дошъл на срещата от уважение към избирателите на БСП и още:

"Благодаря за поканата, но и начинът, по който беше отправена, задължаваше да се явим. Вие казахте - ако сте мъже - заповядайте. Тя беше задължаваща", допълни Борисов.

Борисов допусна кабинет с ГЕРБ и БСП, но след нови избори. ДПС приветства това

По думите на Мустафа Карадайъ когато на партийните конгреси се приемат решения "никога с другите", трябва да се мисли и за ситуации, в които интересите на държавата трябва да се поставят над партийните.

"Най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние отсега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог сред поредните ненужни избори", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

Според Стефан Янев лидерската среща е важна, но малко закъсняла. Убеден е, че този диалог е необходим, дори да вървим към предсрочни избори.

"Диалог и взаимодействие - това е смисълът на нашето присъствие в парламента", посочи председателят на "Български възход".

В заключение Корнелия Нинова обобщи, че не вижда мнозинство за сформиране на правителство.

"От днешния разговор се вижда, че няма подкрепа за съставяне на правителство, тоест ще отиваме на избори, тоест ще оставим държавата без бюджет, добре", каза Нинова.

Останалите партии, които не се включиха в срещата, направиха своя коментар пред медиите. Според "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" тази среща може да върне страната назад във времето.

"Чух заявка за общо управление след изборите на ГЕРБ - ДПС - БСП, което автоматично означава, че това което видяхме като "хартиена коалиция", за избора на Рашидов, като коалиция, която днес отстреля скоростно шефа на Сметната палата, защото им е неудобен, най-вероятно, ако вземе мнозинство, ще си сформира правителство и ще върне България назад във времето", заяви Асен Василев - ПГ на "Продължаваме Промяната".

Асен Василев: Не смятаме, че комбинацията ГЕРБ и ДПС могат да реализират каквито и да е приоритети

"Когато направиш заявка, че ще управляваш по-нататък преди изборите, ти се явяваш с това обещание. Ние се връщаме към "хартиената коалиция". Към коалицията на връщането назад на страната. Ние не сме отказвали разговор. Ако има контекст, в който ние можем да говорим с госпожа Нинова и да я убедим да не прави това, бихме го направили, да. За да запазим България от такова управление", каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Христо Иванов: Когато направиш заявка, че ще управляваш преди изборите, ти се явяваш с това обещание

Според лидера на "Възраждане" срещата, организирана от БСП, е била безсмислен кръжок.

Костадинов: Борисов е част от миналото, няма какво да си говорим с него

"Бойко Борисов е част от миналото на България. Нашите избиратели не са ни пратили тук, за да разговаряме с хора, които считаме за част от проблема, а не за част от решението", посочи Костадин Костадинов.

"БСП за България" връщат третия мандат неизпълнен

След срещата Корнелия Нинова събра Изпълнителното бюро и парламентарната група и решиха да върнат мандата неизпълнен и че не предвиждат отмяна на забраната за коалиции с ГЕРБ. Отиваме на избори, какво ще стане след тях - ще решат избирателите, заключи Нинова.

Президентът ще приеме неизпълнения мандат от БСП във вторник

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Москва иска неустойка от Левски за провалената контрола
Спартак Москва иска неустойка от Левски за провалената контрола
Президентът ще приеме неизпълнения мандат от БСП във вторник
Президентът ще приеме неизпълнения мандат от БСП във вторник