НОВИНИ

НС освободи от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:46, 20.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващо Народното събрание освободи председателя на Сметната палата. С извънредна точка в дневния ред на парламента внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Това се случва ден след като Цветан Цветков беше изслушан от бюджетната комисия по казуса Nexo. Днес депутатите го освободиха от поста със 118 гласа.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че мандатът на председателя на Сметната палата е изтекъл и с няколко поискани одита от Народното събрание, които не са внесени.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "Според нас всички вносители категорично Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии".

От "Продължаваме промяната" защитиха Сметната палата в това, че няма достатъчно провомощия за контрол на парите на партиите, каквото е и мнението на Цветан Цветков.

Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“: "Това, което правим днес е скандално, от вчера за днес решаваме да отстраним шефа на Сметната палата, по точно от днес за днес решаваме да отстраним шефа на Сметната палата, без мотиви".

От ДПС контрираха, че мотиви има и те са свързани с това, че Сметната палата има всички правомощия да контролира парите на партиите.

Йордан Цонев, ДПС: "Очевидно, че тази смяна е предизвикана от финансирането на ДБ в Nexo. За мен това, ако се приеме и го приемаме само в смисъл на знакова смяна, защото институцията има задължението да проверява тези неща".

"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" реагираха веднага.

Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“: "Г-н Цонев, аз ви благодаря, защото казахте, че няма мотиви и защото казахте, че процедурно това решение за нищо не става и то е екзекуция".

Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“: "Ако това са вашите мотиви, аз искам да ви призова със същата скорост на извънредното заседание във вторник да освободим г-н Гешев, Иван Гешев. Абсолютно същата скорост по абсолютно същите причини".

От "Възраждане" подкрепиха смяната на Цветков, но смятат, че начинът не е този.

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Не знам защо си мислите, че Сметната палата не работи и то изключително добре, но работи избирателно. Наясно сме защо е това, председателя е сменил Бога, на който се моли".

БСП като един от вносители бяха "за".

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Ние ще подкрепим решението, защото смятаме, че Сметната палата с този ръководител не отговаряше на държавническо поведение и на пазене на държавния интерес в тези институции".

Снимки: Десислава Кулелиева

Преди да бъде освободен председателят на Сметната палата се защити.

Цветан Цветков: "Сметната палата не реагира относно получените дарения от ДБ. Вчера ясно казах в бюджетна комисия, че ние сме изпълнили нашите правомощия. Първо, тези дарения ние сме ги публикували в този регистър и второ, че в момента се извършва одит не само на тези дарения, но и на всички дарения на всички партии, които са участвали в предизборната кампания".

На мястото на отстранения Цветан Цветков депутатите оставиха временно Горица Кожарева, която е негов заместник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт е първият полуфиналист за Купата на България
Дея спорт е първият полуфиналист за Купата на България
Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари
Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари