НОВИНИ

Транспортираха за лечение в София пребития секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:56, 20.01.2023
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

С правителствения "Фалкон" в България беше докаран Христиан Пендиков - пребитият секретар на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. Двама лекари и една медицинска сестра от ВМА придружиха пострадалия. Състоянието му е тежко и му предстои операция, съобщи самият той за БНТ. От ВМА съобщиха, че той e настанен в реанимацията на лечебното заведение под непрекъснато лекарско наблюдение.

Нападението върху 21-годишния Христиан Пендиков е станало снощи от трима души.

Според евродепутата Андрей Ковачев той е пребит и нападнат, защото е българин. Външно министерство и президентът Румен Радев осъдиха акта на насилие и припомниха, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз се разминават с реалността.

Преди да бъде докаран в България Христиан Пендиков каза за "По света и у нас", че е в тежко състояние и му предстои операция.

"Как се чувствам? Не мога... всичко ме боли", заяви пред БНТ Пендиков.

Нападението над 21-годишния секретар на българския културен клуб в Охрид "Цар Борис III" Христиан Пендиков e станало снощи към 22.00 часа. Той бил в заведение с приятелка. Нападателите били трима и вече са задържани и идентифицирани.

За състоянието на пребития Христиан - вижте включването на Зоя Велинова:

За побоя e информиран евродепутатът ни Андрей Ковачев.

"Тримата нападатели са го заплашвали, че ще го убият, защото е българин, защото за българи няма място в Охрид и по най-брутален начин са го нагрубявали и псували, бих казал по този начин", заяви Андрей Ковачев.

Нападателите нанесли на Пендиков тежки телесни повреди, той е в болницата в Охрид с много спукани прешлени, ребра и счупена челюст.

"И разбира се, най-накрая властите в Македония да предприемат много решителни мерки за преодоляване на тази атмосфера на омраза, дискриминация и заплахи спрямо всеки, който открито заяви своята българска идентичност и своя български произход", каза Андрей Ковачев.

От президентската администрация разпространиха съобщение, в което се казва:

"Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония".

България ще постави пред ЕС въпроса за правата на българите в РСМ

Премиерът Гълъб Донев е провел телефонен разговор с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и е поискал съдействие при транспортирането на Христиан в България.

След разговор с Гълъб Донев: Ковачевски изрази готовност за разследване на побоя в Охрид

Министърът на външните работи пък разговаря с колегата си Буяр Османи.

От външно министерство заявиха още, че нападението е показателен пример за системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония да гарантира сигурността на собствените си граждани.

София призова Скопие да спре престъпленията срещу българите, посланикът на РСМ отива в МВнР

България очаква да се предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението.

Днес следобед във външно министерство беше извикан посланикът на Република Северна Македония в България. Беше ѝ връчена протестна нота във връзка тежкото криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание Христиан Пендиков.

По темата работят: Зоя Велинова, Елиана Димитрова, Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое 2016 обърна драматично Монтана за място в полуфиналите на волейболната Купа на България
Берое 2016 обърна драматично Монтана за място в полуфиналите на волейболната Купа на България
Калин Златков с подиум в слалом на ФИС в Австрия
Калин Златков с подиум в слалом на ФИС в Австрия