НОВИНИ

Над 50 военни министри обсъждат да дадат ли на Киев танкове "Леопард 2"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:12, 20.01.2023
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският министър на отбраната Лойд Остин призова съюзниците да "се бръкнат по-надълбоко" за подкрепа на Украйна в началото на срещата на десетки министри на отбраната във военновъздушната база Рамщайн в Германия. България е представена от министър Димитър Стоянов. Заседанието продължава и в този час, а във фокуса на вниманието е дали Германия ще даде разрешение редица западни държави да предоставят на Украйна танкове "Леопард 2". Още преди началото на заседанието от Кремъл предупредиха, че западните танкове няма да променят нищо и няма да спрат Русия да постигне целите си.

Руската армия се прегрупира, преоборудва и набира още войници - с тези думи министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин откри срещата на около 50 военни министри в Рамщайн.

"Трябва да запазим предимството и решимостта и трябва да се бръкнем по-надълбоко. Моментът е решаващ за Украйна в едно решаващо за света десетилетие. Не си правете илюзии - ще подкрепяме Украйна за самоотбрана толкова дълго, колкото е необходимо", каза Лойд Остин - министър на отбраната на САЩ.

Съединените щати обявиха нова военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда и половина долара, включваща 59 бойни машини на пехотата "Брадли" и 90 бронирани машини "Страйкър", боеприпаси за ракетните системи "Хаймарс" и още подкрепа за украинската противовъздушна отбрана.

Великобритания предоставя 600 ракети "Бримстоун", Дания дарява 19 произведени във Франция гаубици "Цезар", Швеция обеща артилерийска система "Арчър". Големият въпрос на конференцията е дали Германия ще изпрати своите танкове "Леопард" и дали ще даде одобрение на други държави да помогнат на Украйна с тях. Източници от канцлерството в Берлин съобщават, че съгласие за танкове "Леопард" ще има само, ако и Съединените щати се съгласят да дадат на Украйна танкове "Ейбрамс".

В интервю за ARD новият военен министър Борис Писториус отказа да съобщи дали Берлин ще каже "Да" за танкове Леопард.

"Мнозинството от Европейския съюз не са убедени за засилване на военната помощ, германското население също не е убедено. Това показва колко е сложен този въпрос. Не е лесно да се каже - имаме танкове и ще ги дадем. Говорим за един технически сложен танк, който може да бъде използван и за нападение", каза Борис Писториус - министър на отбраната на Германия.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към военните министри в Рамщайн с думите: "Всеки един танк означава спасени украински животи".

"Във вашите правомощия е да ни предоставите танкове, вместо да се пазарите за бройката им", посочи Зеленски.

Предоставянето на западни танкове на Украйна ще означава "крайно опасна" ескалация на конфликта, предупреждават от Кремъл.

"Неведнъж сме казвали, че подобни доставки не могат да доведат до фундаментална промяна, а ще създадат още проблеми за Украйна и украинския народ", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

А Русия получава военна помощ вече от редица държави - Беларус, Иран, Северна Корея. Китай се обявява за спиране на конфликта, но задълбочи отношенията с Москва, а Южна Африка макар да поддържа неутрална позиция, вчера потвърди, че ще проведе съвместни военни учения с китайската и руската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Себастиан Корда сломи Медведев за първия си осминафинал на Australian Open
Себастиан Корда сломи Медведев за първия си осминафинал на Australian Open
Националките до 17 г. са полуфиналистки на квалификацията за Евроволей 2023 в Турция
Националките до 17 г. са полуфиналистки на квалификацията за Евроволей 2023 в Турция