НОВИНИ

Професионалният футбол планира отделяне от структурите на БФС преди началото на сезон 2026/27

професионалният футбол планира отделяне структурите бфс началото сезон 2026
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 07.10.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Професионалният футбол трябва да се отдели от състава на Българския футболен съюз в отделна лига. Това заявиха изпълнителният директор на БФС Андрей Петров и заместник-изпълнителният директор на централата Добрин Гьонов.

Пред журналисти на базата на БФС в Бояна двамата разказаха, че са провели среща с клубовете от Първа лига, като на нея са присъствали представители на 15 от 16-те отбора в елита.

"Презентацията, която направихме, продължи два часа и клубовете се включиха активно в нея. Според нашата идея Българската професионална футболна лига трябва да поеме администрацията на първенството преди началото на сезон 2026/27. Срещата премина изключително добре, организирано. Виждам желанието от тяхна страна, а и желанието от футболния съюз и оперативното ръководство, че искаме професионалните клубове да се отделят и да имат собствено първенство, да си го организират, така че да генерират по-големи приходи, а и резултати. Ние от БФС трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход. От години главно хора извън футболния съюз говореха, че това трябва да се направи, но всъщност това е един много задълбочен процес“, каза Добрин Гьонов.

"Желанието да се случи това точно сега е на оперативното ръководство и на президента. И го заявяваме най-отговорно. Процесът ще бъде консултиран от хора от Европейските лиги, от световната организация на футболните лиги, където за радост имаме българин. Все пак, ние като футболен съюз трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход, да поеме този огромен проект“, каза още той на пресконференцията.

Гьонов заяви, че предстоят две срещи с представители на Втора лига, като те ще бъдат проведени на регионален принцип. Засега обаче с тях не се бърза, тъй като предстоят промени относно излъчването на брой мачове от шампионата, както и влизането на нов спонсор.

Новият директор в БФС поясни още, че се планира създаването на работни групи, които да улеснят прехода към новия продукт.

„Искрено се надявам. С работа и желание ще тръгнем по тези стъпки. Планът е да се направят работни групи, за да създадат този продукт. Ако Лигата заработи правилно съм сигурен, че ще генерира много големи приходи за самите клубове. В момента може би и кадри няма достатъчно, но футболният съюз е отворен да помага за развитието. Наскоро беше организиран курс – имаше правен семинар. Опитваме се да развиваме кадрите, те да отидат в клубовете и да развиват този продукт, за който говорим. Надявам се и националният отбор да разполага с по-голям избор от играчи“, обясни Гьонов.

"БФС е голяма организация и трябва да отделя еднакво време и енергия на Първа лига, на Втора лига, на Трета лига, на аматьорските първенства, на детско-юношеския футбол, футзал, женски футбол, национални отбори. Когато ПФЛ поеме управлението на професионалния футбол, БФС ще има повече време и ресурс, за да се концентрира върху останалите приоритети. В момента сме трима изпълнителни директори и мога да ви кажа, че имаме огромно количество работа", добави той.

"В презентацията няма точка дали новата организация ще отговаря само за Първа лига, или ще поеме и контрола над Втора лига. Това ще го решат клубовете сами. Те ще определят изцяло какъв да бъде форматът на първенството. За времето до началото на сезон 2026/27 трябва да се създадат работни групи, които да подготвят преминаването на първенството към Професионалната футболна лига. Трябва да бъдем сигурни, че новата организация ще има правилен мениджмънт", категоричен бе Гьонов.

"Ние искаме да дадем възможността на клубовете. Считаме, че клубовете биха създали една по-гъвкава структура, която реагира много по-бързо и по-мигновено", заяви изпълнителният директор Андрей Петров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 души дариха кръв за жената и децата ѝ, пострадали в катастрофа край Карнобат
Над 20 души дариха кръв за жената и децата ѝ, пострадали в катастрофа край Карнобат
Григор Димитров: Все още имам много тенис пред мен
Григор Димитров: Все още имам много тенис пред мен