НОВИНИ

Професия миньор: Все повече жени работят в мините на Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:41, 22.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Ако Покровск падне, една от най-големите мини в Украйна ще бъде превзета от Русия. Капацитетът на находището е около 1,8 милиона тона въглища. Мината е дълга 16 километра и дълбока 7 км. Войната напълно промени живота в миньорските райони. Властите в Киев отмениха закона, който забраняваше жени да работят в мини. Заради недостига на работна ръка, обаче, все повече украинки са наемани във въгледобивната индустрия.

370 метра под земята, мрак и студ, работно място, на което Юлия никога не е мислела, че ще попадне. До войната. Принудила се да работи в мината в Днипро, след като със семейството си избягали от Торетск заради руското настъпление. В родния си град тя била телефонистка в мина. В Днипро обаче, имало работни места единствено под земята:

"Управлявам сухопътния път, пренасям скеле и оборудване, слушам внимателно сигналите, които другите миньори дават. Първо беше необичайно. Колегите бяха шокирани, че под земята вече работят и момичета, но вече всички свикнахме. Те ни учат, помагат ни".

Украйна е от държавите с най-голям въгледобив в Европа. Индустрия, на която Киев не може да си позволи да забави темповете заради войната.

Артьом Степаненко, бригадир в мината: "Добиваме въглища и осигуряваме гориво за топлоцентралите. Работим, за да осигуряваме енергия. Всички имат нужда от светлина, семействата ни, цяла Украйна".

Никой не споменава точния брой на миньорите, които са на фронта. Твърди се, че са между 3000 и 20 000. Бройка, която трябва да бъде попълнена жени.

Татяна, оператор на подземни инсталации: "Този уред изсмуква газ и метан от кладенците. Това позволява на миньорите безопасно да добиват въглища. Започнах да работя в мина, за да помагам. Наистина има голям недостиг на хора".

Женски и мъжки професии, разграничение, което войната отдавна заличи в мините на Украйна. Миньорите се надяват, че украинските мини няма да паднат под руски контрол. Опасност, която става все по-голяма за Покровск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж уби зет си по време на нощен лов
Мъж уби зет си по време на нощен лов
Дарън Кейхил: Яник Синер страдаше
Дарън Кейхил: Яник Синер страдаше