НОВИНИ

Прогнозата за първия тур на вота във Франция - повторение на гласуването от 2017 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:26, 06.04.2022
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дни преди президентските избори във Франция остава прогнозата, че първият тур на 10 април ще бъде повторение на вота през 2017 г. и отново ще изпрати на балотаж президента Еманюел Макрон - с около 28% от гласовете, и крайнодясната Марин льо Пен с 22%.

70-годишният Жан-Люк Меланшон, който излезе трети в класацията, се обърна към съвременните технологии, за да привлече младите избиратели. Лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" обеща да замрази цените и да увеличи заплатите на митинг в Лил. Речта му беше показана с холограми в още 11 града.

Също в Лил един магазин използва необичаен метод за прогнозиране. Данните от продажби на чорапи с ликовете на основните кандидати изваждат на първо място с 29% другия крайнодесен кандидат - Ерик Земур. Макрон е втори с 24%.

Междувременно френската прокуратура започна разследване по подозрения за пране на пари и данъчни измами по данни за договори със скъпи консултантски фирми, използвани от правителството. До момента скандалът сякаш не влияе на кампанията. На фона на много колебаещи се избиратели разликата между Макрон и Льо Пен намалява, но президентът все така е сочен като победител на балотажа с 53% срещу 47%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитени птици напуснаха резерват "Персина" заради пресъхналото блато
Защитени птици напуснаха резерват "Персина" заради пресъхналото блато
Любо Ганев: Очаквам прекрасно представяне от отборите ни в Лигата на нациите
Любо Ганев: Очаквам прекрасно представяне от отборите ни в Лигата на нациите