Прокуратурата: Докладът на ЕК за върховенството на закона е реалистичен

от БНТ
18:15, 20.07.2021
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
прокуратурата самосезира публикувана справка делото ктб
Слушай новината

Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2021 г. като реалистичен.

Комисията представи днес втория доклад за върховенството на закона в държавите-членки на Европейския съюз.

В изявлението на българската прокуратурата се казва още:

"Дадената от ЕК положителна оценка за наличието на „засилената дейност по разследване“ е удовлетворяваща. Тя потвърждава приноса на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура за увеличаване на делата по отношение противодействието на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Като положителна се приема и оценката за постигнатия напредък относно финансовото и кадрово обезпечаване на специализираното правосъдие.

Положителен е и фактът, че за втора поредна година Комисията не представя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е показателно за неотменимостта на постигнатия напредък от Република България в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията.

Същевременно, като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената от ЕК позиция, че „окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди“.

Многократно българската прокуратура е споделяла експертни становища за необходимостта от законодателни промени, които биха ограничили тежкия формализъм в наказателния процес у нас, както и за нуждата от актуализиране съобразно новите реалности на наказателното законодателство.

Напълно споделяме препоръката на ЕК за въвеждането на изрична уредба на дейността по лобиране и очакваме, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт.

Убедени сме, че единствено конструктивното взаимодействие между всички отговорни институции може да осигури нужния консенсус за отговаряне на препоръките в Доклада на ЕК относно върховенството на закона за 2021 г.

Прокуратурата и занапред ще продължи да дава своя принос за реформата в съдебната система, като същевременно ще отстоява независимостта й като най-голямата гаранция за върховенство на правото в Република България."

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Планът за възстановяване и устойчивост е публикуван за обществено обсъждане
Планът за възстановяване и устойчивост е публикуван за обществено обсъждане
Спецпрокуратурата коментира къщата в Барселона и нахлуването в президенството
Спецпрокуратурата коментира къщата в Барселона и нахлуването в президенството