НОВИНИ

Прокуратурата поиска от 3 до 10 години затвор по делото ЕВН

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:30, 20.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
прокуратурата поиска години затвор делото евн
Снимка: БГНЕС

От 3 до 10 години затвор за продажбата на държавния дял в Електроразпределителните дружества поиска прокуратурата. По делото подсъдими са бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, бившият енергиен министър Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Адвокатите пледираха, че тримата са невинни, а продажбата е станала чрез стандартна борсова сделка.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 млн. лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на "ЕВН България Електроразпределение" е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в "ЕВН България Електроснабдяване" средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв.

Според прокуратурата, обаче, оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял.

Обвиненията срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и още трима служители от фирмата на Прокопиев "Булброкърс", бяха повдигнати през 2016 година. През 2017 и 2018 г. прокуратурата два пъти внася обвинителен акт, но Специализираният наказателен съд го връща заради пропуски и неясноти.

Делото започна по същество през миналата година. В четвъртък трябваше да бъдат разпитани членовете на управителния съвет на австрийското дружество "ЕВН" Гералд Райдингер и Щефан Шишковиц, както и излезлият вече в пенсия Петер Лайер.

Заради неосъществена онлайн връзка обаче съдията реши да заличи тримата от списъка със свидетели и да пристъпи към края на съдебното следствие. Така днес се стигна до заключителните пледоарии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Дунав мост" при Русе на 66 години. Румъния днес не събираше такса мост от леките коли
"Дунав мост" при Русе на 66 години. Румъния днес не събираше такса мост от леките коли
Филмът "Физика на тъгата" на Тео Ушев спечели Голямата награда на фестивала в Анси
Филмът "Физика на тъгата" на Тео Ушев спечели Голямата награда на фестивала в Анси