НОВИНИ

Прокуратурата проверява сигнал за учител, поставил записващ телефон в ученическа тоалетна

Случаят е от Езиковата гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол

прокуратурата проверява сигнал учител поставил записващ телефон ученическа тоалетна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:27, 16.11.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратура разпореди полицейска проверка в Езиковата гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол по сигнал на директора за учител, поставил заснемащ телефон в ученическата тоалетна. След заседание на етичната комисия в училището стана ясно, че 24-годишният преподавател по английски език е уволнен.

"Изключително скандално и уронващо престижа на гимназията, силно разклащащо психиката на децата. Шокирани сме именно защото никой не е очаквал от този колега, който е и наш бивш ученик да направи подобно безумие", каза пред журналисти говорителят на гимназията Росица Бакалова, учител по български език и литература.

На 13 ноември ученик намира в кошчето на тоалетната записващ видео телефон. "Твърденията на ученика, че той е взел телефона, изгледал е клипа, видял е себе си и как е записано, че колегата поставя телефона", каза още говорителят на гимназията.

Учителят по английски е признал, че е сложил там телефон, но с друга цел. "Неговата версия е, че били му изчезвали разни неща. За мен това са доста нелепи и скалъпени обяснения. По-късно в показанията си пред полицията е казал, че е изхвърлил телефона", обясни Бакалова.

Езиковата гимназия е била първата месторабота на въпросния учител. Той е бил в изпитателен срок. "Поведението му по-никакъв начин не е давало подобни индикации. Много от колегите се чувстват лично предадени, защото наистина са виждали в него огромния потенциал като добър преподавател", допълни тя.

По думите ѝ след уволнението въпросният учител вече не може да преподава. Информацията за случилото се е качена в системата на всички Регионални управления по образование в страната. Училищният психолог вече работи с учениците заради случилото се.

Очаква се проверката да приключи до дни. "Дадени са указания за снемане на сведения от всички запознати със случая лица – ученици, учители и лицето, посочено за евентуален извършител", заяви пред БТА районният прокурор Мина Грънчарова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: "Лукойл" е бил готов да премине на неруски петрол още вчера
ГЕРБ: "Лукойл" е бил готов да премине на неруски петрол още вчера
Обрат: Депутатите допуснали грешка с транзитните такси за пренос на руски газ
Обрат: Депутатите допуснали грешка с транзитните такси за пренос на руски газ