НОВИНИ

Прокуратурата: Работи се по повече от една версия за изчезването на 12-годишния Александър

Вера Александрова
от Вера Александрова
08:32, 20.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата ще направи обстоен оглед на мястото, където вчера беше открит Сашко, това съобщи говорителката на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова. Каза, че се работи по всички версии. А когато състоянието на Сашко позволява в присъствието на баща му, той ще бъде разпитан.

Сашко беше открит благодарение усилията на всички доброволци. Разследването продължава, за да се установи дали момчето е станало жертва на престъпление. Версиите, по които се работи, са няколко.

Ще бъде назначена и съдебно-медицинската експертиза.

"Иззети са дрехите, с които е било намерено. мога да потвърдя, че това са и тези, с които е било в деня, в който изчезна на 11 ноември. Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите.

Има ли следи от насилие по тялото на детето?

"Не са констатирани следи от насилие. Очакваме отговор на този въпрос да даде съдебно-медицинската експертиза", обясни Албена Стоилова.

Засега Сашко не е разпитван.

"Ние ще се опитаме на по-късен етап, когато състоянието на детето позволява, с помощта на специалисти и в присъствието на бащата, ще се опитаме да получим някакви сведения за случилото се от самия потърпевш", заяви Албена Стоилова.

Все още не е ясно как Сашко е изминал разстоянието до мястото, където беше намерен.

"Дали не е държано някъде и дали състоянието, в което очакваме медиците да кажат степента на охлаждане на организма, на дехидратация и евентуално получените увреждания - дали това състояние отговоря на такъв дълъг престой на открито, без намеса на друго лице", каза Стоилова.

Днес ще бъде направен и пълен оглед на мястото, където беше намерен.

"Първоначалните данни са, че не са открити следи или вещи, предмети. Днес ще бъде извършен детайлен оглед", допълни Албена Стоилова.

От прокуратурата потвърдиха, че няма сведения от бащата да е искан откуп. Казал е също, че не е имал конфликтни отношения с никого и не е получавал заплахи. Майката на Сашко все още е в чужбина, заявила е, че ще се върне в България - тогава ще бъде разпитана и тя. Ако това не стане - ще се потърси подкрепа от партньорските служби.

Според криминалния психолог и бивш директор на Института по криминология Неделчо Стойчев Сашко е оцелял именно заради заболяването си.

"Аутистите, това са деца, които имат съвсем различен свят от останалите. Те са деца, които са насочени преди всичко към себе си и предметите ги интересуват най-вече. Избягват хора, избягват контакти. От друга страна хиперактивността му е дала възможност да се движи непрекъснато. И да компенсира една възможност от измръзване. Той е бил в този периметър. Даже бих допуснал, че се е крил от хората, които са го търсили. Той така или иначе не контактува с хора, избягва контакти с хора. Такива деца като него не възприемат света като опасен, особено през нощта и в тази обстановка, която е екстремна. И затова е оцелял, защото той не се е страхувал, както останалите деца", обясни Неделчо Стойчев в "Денят започва с Георги Любенов.

Днес ще бъдат разпитани и доброволците, които намериха Сашко и допринесоха за щастливата развръзка на случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 държави одобриха проектодокумент за климата
200 държави одобриха проектодокумент за климата
Бензема: Оставям мястото си на някой, който може да помогне на отбора
Бензема: Оставям мястото си на някой, който може да помогне на отбора