НОВИНИ

Прокуратурата разследва нарушения при строителството на "Турски поток"

прокуратурата разследва нарушения строителството турски поток
bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 12.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения при строителство на газопровод „Турски поток“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Постъпили са материали по преписка, образувана по сигнал за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода на територията на Република България, за осъществяване на проверка за законосъобразност.

Надзорната прокуратура е извършила служебен контрол на прокурорския акт на Софийска градска прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство.

С постановление на САП той е отменен, доколкото е констатирано, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен, посочват от прокуратурата. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон.

На 12 май 2022 г. тогавашният редовен кабинет с министър-председател Кирил Петков, разпореди цялостна проверка на „Турски/Балкански поток“. Премиерът възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница („Балкански поток“), проведени от държавните институции. Проверени са също така обществените поръчки, проведени от „Булгартрансгаз“ ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода „Балкански поток“ и доставка и въвеждането в експлоатация на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“, както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки. Резултатите от проверката, при която бяха констатирани сериозни нарушения, бяха оповестени на 2 август с.г. Премиерът Петков тогава разпореди да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия.

На 9 юни 2022 г. парламентът създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - „Южен поток“ и „Турски (Балкански) поток“, и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка: Гърция-България).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца уреди четири контроли и обяви раздяла с трима футболисти
Ботев Враца уреди четири контроли и обяви раздяла с трима футболисти
Премиер на ротация в Румъния: Николае Чука подаде оставка, за да предаде щафетата на Марчел Чолаку
Премиер на ротация в Румъния: Николае Чука подаде оставка, за да предаде щафетата на Марчел Чолаку