НОВИНИ

Прокуратурата се самосезира по публикувана справка за делото КТБ

прокуратурата самосезира публикувана справка делото ктб
bnt avatar logo
от БНТ
16:46, 16.07.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в медиите относно твърдения за съществуването на справка на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) по оперативно дело, свързано с досъдебното производство за КТБ.

С оглед изясняване истинността на документа Софийска градска прокуратура незабавно възложи проверка на ДАНС.

Днес, 16.07.2021 г., от ДАНС уведомиха, че в агенцията не е изготвян и не е регистриран такъв документ.

В появилата се в медиите „справка“ има и несъответствие в посочено име на дирекция - СД „Финансово разузнаване“. Дирекция с такова название в ДАНС никога не е имало. Според ЗДАНС и ППЗДАНС „Финансово разузнаване“ е със статут на Специализирана административна дирекция и правилната абревиатура е САД.

Извършена е детайлна проверка за регистриран документ с УИН, като посочения в публикациите, в дирекциите, чиято дейност е свързана с финансова сигурност и разузнаване. Констатирано е, че такава справка, с нива на класификация „поверително“, не е извеждана от регистратурата на ДАНС. Проверени са и всички документи, регистрирани на дата 09.09.2015 г., подписани от началник отдел и е установено, че такъв документ няма.

Прокуратурата е възложила проверка и на завеждащ регистратура „Класифицирана информация“ в Софийска градска прокуратура (СГП), но постъпване и завеждане на такъв документ не е установено.

Материалите по образуваната преписка са изпратени от наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура по компетентност в Софийска районна прокуратура с оглед извършване на преценка за наличието на данни за извършено престъпление по чл. 308 от Наказателния кодекс - съставяне на неистински официален документ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аварийно кацане в Сибир: Всички на борда оцеляха
Аварийно кацане в Сибир: Всички на борда оцеляха
Великобритания предаде множество антични артефакти на България
Великобритания предаде множество антични артефакти на България