НОВИНИ

Прокуратурата: Зам.-министър Красимир Живков участвал в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:03, 28.05.2020 (обновена)
6597
Чете се за: 02:17 мин.
Криминално

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков е задържан. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - в това число и опасни.

Заедно с Живков в схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен. Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. Арестуваните до момента са общо шестима.

От прокуратурата съобщиха, че предстои да се прецени на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати.

Прокуратурата разследва злоупотреби с отпадъци по две линии. Едните са за внос на отпадъци от Италия, които не са сепарирани, което ги прави не отпадък, а боклук. Те са били внасяни от фирми, които не разполагат с необходимите мощности за тяхната преработка или изгаряне, нещо, което не се позволява.

Според доказателствата, които прокуратурата е събрала, именно Красимир Живков е притискал свои подчинени, най-вече шефове на регионални екоинспекции, да дават разрешения на фирми, които не отговарят на изискванията да внасят такива отпадъци. Тези, които не са давали разрешения, според прокуратурата, са били отстранявани от работа.

Втората линия, по която разследването работи, е за злоупотреби с опасни отпадъци. Всяка фирма, която генерира опасен отпадък при производството си, е длъжна в рамките на една година или да го изнесе от България или да го предаде на друго българско дружество за последваща обработка или оползотворяване. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от МОСВ.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Според събраните доказателства по досъдебното производство, зам.-министърът на околната среда и водите е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България. От тази схема се е надползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори.

В тази посока са събрани доказателства при обиски в офиси на братя Бобокови в Русе и Монтана, че част от тези опасни отпадъци, които са били предавани за преработка за Монтана са били абсолютно фиктивно изнасяни за Германия. По този начин веднъж са спестени пари, генерирани са огромни печалби. От друга страна е укривано и плащането на данъци. Такива доказателства прокуратурата днес е търсила и иззела от офиси в Русе и Монтана.

Вчера от длъжност е освободена и шефката на екоинспекцията в Монтана Деница Славкова.

Днес екоминистърът Емил Димитров коментира, че ще му бъде трудно да работи без сегашния си заместник Красимир Живков, но не би могъл да поиска неговата оставка.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никой. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Недейте. Аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно. Все пак едно нещо, като го поделиш между четири човека и станат 3, винаги е трудно. Казал съм на компютърния специалист да окажат пълно съдействие на прокуратурата. Мислите ли, че сега мафията ще спи и няма да се опита пак да прави акции да работи и да се опитва да внася отпадъци. Ние трябва да сложим край на всичкото това.

Рано сутринта бяха обискирани домът на Живков в Ботевград и вилата му в Правец. Разследващите са открили документи, които са свързани с даването на разрешителни за внос на отпадъци в Италия, както и документи, които доказват, че част от тези отпадъци не е било възможно да бъдат преработени. Търсят се доказателства дали те не са депонирани на места, на които не трябва да бъдат депонирани.

Днес Живков е присъствал на този обиск. Обискиран е кабинетът му в МОСВ. Ето какво каза той, когато го извеждаха от министерството.

Красимир Живков - зам.-министър на околната среда и водите: Това, което мога да кажа е, че специализирана прокуратура е отново в МОСВ. Не съм задържан, оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци- рециклиране, изгаряне. Благодаря ви.

Живков е поредният висш чиновник в екоминистерството, който, оказвайки съдействие на прокуратурата, всъщност се оказва задържан - за момента за 24 часа. След като му бъде повдигнато обвинение най-вероятно ще остане и по-дълго в ареста.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпалиха кантората на частен съдебен изпълнител в Бургас
Подпалиха кантората на частен съдебен изпълнител в Бургас
Турция създаде забранена военна зона на 5 км от българската граница
Турция създаде забранена военна зона на 5 км от българската граница