НОВИНИ

Промениха датите на три срещи в НБЛ

рилски спортист надви левски старта новия сезон нбл
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 01.12.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Няколко промени в програмата на Националната баскетболна лига (НБЛ) бяха направени.

След двустранно споразумение срещата между Рилски спортист и Ямбол от 8-ия кръг ще се изиграе на 14 декември вместо на 3 декември. Двубоят запазва началния си час – 19.00 часа.

Още една промяна в програмата на лидера Рилски спортист бе направена. Мачът с Шумен в Самоков от 10 декември ще се изиграе на 11 декември. На следващия ден шуменци ще гостуват на Левски в зала „Триадица“ в София. Този двубой по програма бе планиран за 17 декември.

Стана ясно и, че Левски ще играе всичките си домакинства до края на календарната година в зала „Триадица“.

Както бе обявено, 8 кръг в НБЛ ще премине под надслова “#Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”. Всички отбори в елитното първенство ще излязат със специалния знак на инициативата.

В периода 26 ноември – 5 декември 2022 година, Спешъл Олимпикс България отново организира промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс.

„Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални затруднения и да променим живота им чрез баскетбола“, обявиха от организацията.

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс е нараснал от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа.

На 2 декември 2005 година Българската федерация по баскетбол беше сред първите български спортни организации, които се присъединиха към Декларацията за достъпа до спорт, чрез която изрази своята воля да бъде естествената среда, която подкрепя атлетите с интелектуални затруднения да тренират целогодишно, да изявяват своите постижения и да споделят своите дарби и създават приятелства в местните общности.

В резултат от партньорството на двете организации баскетболният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва сребърни медали в турнира по баскетбол от Европейските младежки игри за хора с интелектуални затруднения Варшава 2010 и се представи с първи отбор по 3х3 баскетбол по време на Европейското първенство в Швейцария през 2019 г. През 2022 г. обединеният отбор 3х3 отново участва на FIBA Open в Швейцария и спечели златни медали на първия европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, който се проведе през октомври в Италия.

За поредна година федерацията и НБЛ разпространиха до клубовете членове покана за участие в кампанията и призив за подкрепа на Декларацията за достъп до спорт.

Посланик на кампанията е капитанът на мъжкия национален отбор и Рилски спортист Чавдар Костов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омари и зеленчуци от градината на Белия дом ще присъстват на вечерята в чест на Макрон
Омари и зеленчуци от градината на Белия дом ще присъстват на вечерята в чест на Макрон
Севда Асенова е №1 за месец октомври според журналистите
Севда Асенова е №1 за месец октомври според журналистите