Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Променя се графикът за използване на водите от язовирите "Тича", "Тополница" и "Домлян" през месец май

от БНТ
10:26, 14.05.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
променя графикът използване водите язовирите тича тополница домлян месец

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промени в графика за използване на водите от язовирите "Тича", "Тополница" и "Домлян" през месец май.

За яз. "Тича", във връзка с продължаващата тенденция за намаляващ приток спрямо разхода, който се реализира от язовира МОСВ предписа спешни действия за осигуряване на вода от алтернативни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване с цел акумулиране на обеми в язовира. На ползвателите "ВиК-Шумен", "ВиК-Търговище" и "Напоителни системи" ЕАД са поставени допълнителни условия, свързани с необходимостта от провеждане на процедури за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативните източници, като е поставен срок от 3 месеца.

"ВиК-Шумен" трябва да направят проверка на техническото състояние на водовземните съоръжения; режимни наблюдения за изменението на дебита на каптираните извори; опитно-филтрационни изследвания на тръбни и шахтови кладенци, с цел установяване на експлоатационните характеристики на водовземните съоръжения и технически възможните им дебити и вземане на водни проби за определяне на качеството на подземните води. Във връзка с получен сигнал от Асоциация "ВиК – Шумен" ООД, свързан с влошаване качеството на водите в яз. "Тича", по показател "мътност", е необходимо операторът да предложи техническо решение за утаяване.

"ВиК-Шумен" и "ВиК-Търговище" трябва максимално да ограничат ползването за промишлени цели на вода, която е предназначена за питейно-битово водоснабдяване. С оглед на предоставената информация от "ВиК- Търговище", че на територията, водоснабдявана от яз. Тича няма алтернативни вдоизточници, които могат да снабдяват населените места с достатъчно питейна вода, на оператора е указано да се проучи възможността за изграждане на нови водовземни съоръжения.

На "Напоителни системи ЕАД" е поставено условие за напояване на земеделски култури да се използва алтернативен водоизточник – яз. "Шумен", като за целта проведат необходимата процедура по Закона за водите. Във връзка с получения сигнал за влошаване качеството на водите в яз. "Тича" по показател "мътност", на "Напоителни системи" ЕАД е указано да предприеме спешни действия за обследване на таблените затвори на водовземната кула за напояване (при необходимост извършване на ремонтно-възстановителни работи), с което да направи възможно водовземане от по-ниско ниво на язовира.

Вследствие на получени множество сигнали за загуби по трасето, включително при извършване на ремонтно-възстановителни дейности, операторите трябва да положат необходимите усилия за максимално ограничаване на загубите, с цел икономия на вода и акумулиране на водни обеми в яз. "Тича".

С промените в графика за месец май са отпуснати и допълнителни водни маси за напояване от яз. "Тополница". От яз. "Домлян", по заявка на "Напоителни системи" ЕАД също е предоставено водно количество за напояване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Създадоха временна COVID-комисия с председател Йордан Цонев
Създадоха временна COVID-комисия с председател Йордан Цонев
Възстановяват движението на бул. "България“ в участъка от бул. "Гоце Делчев“ до бул. "Тодор Каблешков“
Възстановяват движението на бул. "България“ в участъка от бул. "Гоце Делчев“ до бул. "Тодор Каблешков“