Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Променят Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични

от БНТ
22:20, 26.01.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
променят наредбата класифициране растенията веществата наркотични
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

С промяната се поставят под контрол нови 33 вещества чрез включването им в Списък I - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина".

Промяната е във връзка с решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Единната конвенция на ООН по упойващите вещества и Конвенцията за психотропните вещества.

Също така, вещества се поставят под контрол по предложение на МВР, Агенция "Митници" и ВМА, въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества.

Промяната е и в изпълнение на Делегирана Директива (ЕС) 2021/802 на Комисията от 12 март 2021 година за изменение на приложението към Рамково решение 2004/757/ПВР на Съвета във връзка с включването на новите психоактивни вещества метил 3,3-диметил-2-{[1-(пент-4-ен-1-ил)-1Н-индазол-3-карбонил]амино} бутаноат (MDMB-4en-PINACA) и метил 2-{[1-(4-флуоробутил)-1Н-индол-3-карбонил]амино}- 3,3-диметилбутаноат (4F-MDMB-BICA) в определението за "наркотици".

Очакваният резултат от промяната на наредбата е ограничаване риска от злоупотреба с класифицираните като наркотични вещества, както и намаляване на рисковете за обществото, свързани с разпространението и злоупотребата с веществата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Голямо количество нелегални цигари е иззето при спецакция на ГДБОП
Голямо количество нелегални цигари е иззето при спецакция на ГДБОП
Последният в Лига 1 съхрани шансове за оставане в елита на Франция
Последният в Лига 1 съхрани шансове за оставане в елита на Франция