НОВИНИ

Просветният министър за насилието над детето от Крушовица: Училищните власти са реагирали правилно

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 15.12.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Според министъра на образованието и регионалния инспекторат във Враца училищните власти в Крушовица са реагирали правилно след скандала с домашното насилие над 7-годишно дете.

Детето беше принудено да живее сред мишки и паяци в селскостопанска постройка, където е спяло върху дървена дъска и е било хранено един път дневно. Месеци наред то е информирало за това учителите си, но едва преди дни чрез друг жител на селото сигналът за насилието е стигнал до социалните служби.

От вчера момичето вече посещава друго учебно заведение и получава необходимата психологическа подкрепа. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков, след като се срещна с учителите ѝ, а след това посети и Основното училище в Крушовица.

"Прави впечатление, че колегите не са безчувствени хора, че те са виждали проблема и са търсели начин да сигнализират. Може би не са били докрай настоятелно, но все пак са намерили начин. Не толкова директен, но се оказва ефективен щом детето в момента е изведено и е добре", каза Галин Цоков - министър на образованието.

"Не можем да обвиняваме колегите, които са работили с детето, защото не всички признаци са толкова явни. Имало е известни опасения от тяхна страна. Това което ние можем да направим за колегите е да ги подкрепим, да разпознават по-ясно признаците на насилие", посочи Лорета Колева - началник на РУО, Враца.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решаващ пробив: Нидерландия даде зелена светлина за Шенген (ОБЗОР)
Решаващ пробив: Нидерландия даде зелена светлина за Шенген (ОБЗОР)
Отложиха мача между Дунав и Рилски спортист от баскетболния елит при жените
Отложиха мача между Дунав и Рилски спортист от баскетболния елит при жените