НОВИНИ

Протест и масово напускане на медиците в болницата във Враца

мъж covid избяга болницата враца намериха бензиностанция
bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 13.10.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Медиците във Враца излязоха на протест срещу Янко Кочев, който се предвижда да оглави многопрофилната болница в града. В готовност да напуснат са над 200 работещи в лечебното заведение. Според медицинските специалисти фалитът на МБАЛ е бил предвиден отдавна.

Лекарите определиха днешната спонтанна акция като социален и професионален протест.

"Всеки един от нас знае какво е CV-то на човека, когото подготвят за управител на болницата, знаят се местата - къде са неговите професионален път и кариера и се знае каква е съдбата на болниците, които са управлявани по този начин", заяви д-р Иван Чолашки, хирург.

Потърсихме за коментар и единственият кандидат допуснат до конкурса за нов управител на врачанската болница Янко Кочев.

"Ако Министерството на здравеопазването реши, че съм подходящ за тази позиция, тогава много бих искал среща с тия хора, да ги чуя какво има да ми кажат и да чуя техните обвинения. Обаче държа да ги чуя очи в очи и да предоставят някакви доказателства. Няма болница, която аз да съм затворил. Няма такава. Оряхово се затвори една година, след като се махнах. За Ловеч аз напуснах миналата година ноември месец", допълни Янко Кочев, кандидат за управител на МБАЛ, Враца.

Вече тече и подписка срещу смяната на ръководството в лечебното заведение. Над 200 работещи в болницата са в готовност да напуснат.

"Сестрински, акушерски и лаборантски състав също сме готови да последваме нашите лекари и да отстоим до край правата си. Това не е за първи път Враца да бъде под прицел на министерството за унищожение", коментира Елеонора Колева, мед. сестра в Хирургично отделение.

Болницата във Враца е с натрупани дългове от години, но за последните месеци д-р Кети Ценова успя да намали разходите с почти 1 млн. лева.

"Имам чувството, че рокадите се правят в момент, който поне малко болницата започва да се стабилизира. Ако едно ръководство започне да се справя се маха и се назначава следващото. Виждам умисъл във всичките тези назначения", заяви д-р Радоцвета Банкова.

"Ние се опасяваме, че се подготвя фалит на болницата", добави хирургът д-р Иван Чолашки.

"И отваряне на място за друга болница", каза още д-р Радоцвета Банкова.

Опасенията на хората се, че строящата се частна болница във Враца ще дублира почти напълно дейността на областната, което ги навежда на мисълта, че цялата ситуация в момента е била планирана.

"Точно това е принципът, на който се започва строежа на тази болница, за да може тази да бъде ликвидирана и всички лекари ще бъдат на колене, защото просто няма да има къде да отидат да работят", сподели Елеонора Колева, медицинска сестра в Хирургично отделение.

А според медиците най-важното условие, на което трябва да отговаря директорът на врачанската болница, е да живее и работи в същия град.

"Да бъде отворен към проблемите на персонала и да милее за болницата", смята д-р Иван Чолашки.

"Трябва да бъде човек от града, живеещ и работещ тук. Стига с тези номади, ликвидатори, които идват взимат по нещо и след това ние оставаме в разруха и дългове", каза още медицинската сестра Елеонора Колева.

Работещите във врачанската болница се надяват на среща със здравното министерство.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Димитров: Младите футболисти трябва да получават доверие
Александър Димитров: Младите футболисти трябва да получават доверие
Берое опроверга твърденията за бойкот в отбора
Берое опроверга твърденията за бойкот в отбора