НОВИНИ

Протест на рибари и хотелиери във Варна срещу ветрогенераторите (СНИМКИ)

протест рибари хотелиери варна ветрогенераторите снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
13:34, 18.03.2024 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

С автошествие рибари и хотелиери от Северното Черноморие протестираха във Варна срещу Законопроекта за добиване на енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Причина за недоволството им е организирана от Центъра за изследване на демокрацията среща в града за развитието на вятърните енергийни паркове в Черно море. Заради протеста срещата се проведе онлайн.

Според един от организаторите на протеста Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”, варненските рибари непоколебимо се противопоставят на изграждането на офшорни вятърни централи в Черно море. Той беше категоричен, че така риболовният и туристическият бранш казват “Не” на ветропарковете в морето.

Протестиращите се срещнаха с кмета на Варна Благомир Коцев. Той ги увери, че ще изпълни волята на варненци и застава зад декларацията на Общинския съвет за оттегляне на законопроекта за възобновяеми енергийни източници в Черно море.

Рибарите са недоволни и от липсата на достатъчно лодкостоянки, на които да акостират. В началото на март Морска администрация – Варна забрани ползването на 34 от тях заради лошото им състояние.

Рибарите поискаха оставката на Лъчезар Братоев - началник на Отдел "Рибарски пристанища" в Община Варна. Те го обвиниха в умишлено бавене на разрешителните за ползване на лодкостоянките, които се издават всяка година.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сливенски свещеник обяви гладна стачка заради касирания избор за митрополит
Сливенски свещеник обяви гладна стачка заради касирания избор за митрополит
ГЕРБ: Габриел отива утре при президента с окончателно решение
ГЕРБ: Габриел отива утре при президента с окончателно решение