НОВИНИ

Протест пред Съдебната палата заради прекратеното дело за възродителния процес

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:25, 30.06.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Общество
Слушай новината

Мирен протест организираха днес български граждани от турски произход пред Съдебната палата. Те настояват прокуратурата да възобнови спряното досъдебно производство срещу висши партийни функционери на БКП, отговорни за възродителния процес.


Според протестиращите досъдебното производство се е точило цели 31 години и е спряно веднага след смъртта на последния от петимата обвиняеми- министър- председателят от времето на социализма Георги Атанасов. Хората от Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите смятат, че делото трябва да се възобнови, тъй като, според тях, има повече от 100 души, които също са виновни за възродителния процес като преки изпълнители на заповеди. Някои от протестиращите казаха, че са били в концлагера Белене между 1984 и 1987 година заради отказ да сменят имената си.


Сабри Искендер, бивш концлагерист от Белене Затова, че не исках да си променям името, за това, че съм турчин и не искам да си сменя и вярата, само за това, без съд и присъда.. Те трябва да се изправят пред съда, за да не се повтаря историята, защото когато не се взима поука от историята, тази история се повтаря. И заради това, ние искаме справедливост и да бъдат осъдени тия, които са виновни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците и повече време за упражнения
Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците и повече време за упражнения
Тотнъм привлича футболист от Евертън
Тотнъм привлича футболист от Евертън