НОВИНИ

"Добрите истории": Младежи от Шумен "инвестират" времето си, за да помагат на възрастни хора и деца

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 30.06.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Младежи доброволци, бизнес и неправителствени организации в Шумен се обединяват и реализират важни за града инициативи. За своята дейност учениците получават средства, които след това отново даряват за каузи, които сами избират.

Шумен има своите традиции в дарителството. Един от най-известните и най-почитаните дарители в града е Нанчо Попович, дарил средства за девическото училище.

Тъй както Шумен има традиции в дарителството, така си има и настояще.Мисията на младежите от проект ДАР и да възродят доброволчеството и дарителския труд отново сред младите хора.

"Помагаме на различни читалища, библиотеки, подреждаме книги, почистваме къщи, музеи, боядисваме пейки. Въобще, във всичко по нашите сили се включваме", разказва доброволката Сияна Димова от 11-и клас.

Това става възможно в рамките на проект, подкрепен от фондация "Америка за България" и платформа "Агора".

"Идеята на нашия проект беше да срещнем през дарителството няколко активни структури в Шумен. А именно - групата на младите хора, групата на неправителствените организации и обществените организации и групата на малкия и среден, пък и по-голям бизнес. Да ги срещнем така, че те да действат заедно в подкрепа на някаква кауза", разказва Росица Василева, председател на сдружение "АлДоРа".

Младите хора даряват от своя доброволен труд, бизнесът пък дарява финансови средства и след това часовете отработени от младите хора, се остойностяват. Така младите избират каква кауза от няколко в града да подкрепят.

"Парите, които заработваме, колективно решаваме към коя кауза да дарим. Подкрепяме домове за възрастни, приюти за животни. Имахме украински деца, които подкрепихме, дарихме средства и дрехи. Ще продължаваме да развиваме нашия проект и ще продължаваме да търсим каузи. Чувството е много удовлетворяващо", споделя доброволката Рафаела Петрова, 11-и клас.

Така младежите осъзнават колко са силни заедно, подчертава Росица Василева.

"Осъзнават колко много неща могат да правят по отделно, всеки има различни умения, различни знания, за които не са си давали сметка и не са знаели колко полезни могат да бъдат. Освен това се осъществява и някаква среща между поколенията", обясни тя.

"Подкрепяме тези каузи, защото организацията създава ценности, което е важно. Работата с децата е нещо, което ги определя после като хора, защото децата искат да имат примери и ги търсят", заявява Нина Белчева - мениджър развитие в шуменска фирма.

"Когато порастваме, забравяме за простите неща, някак си се насочваме към по - сложните неща, пък мъничките неща носят по - голямо щастие. Може да е много да боядисаш една пейка. Трябва да вдъхновяваме хората да правят добрини, но да не очакват нищо в замяна, а да са щастливи от щастието на другите хора", категоричен е доброволецът Севги Акиф Рагуб.

Вижте повече в репортажа

Гледайте още от "Добрите истории"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре в 17.00 часа Радев връчва мандата на "Продължаваме промяната"
Утре в 17.00 часа Радев връчва мандата на "Продължаваме промяната"
Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Гунди и Котков
Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Гунди и Котков