НОВИНИ

Протест срещу управляващите в Грузия

протест управляващите грузия
bnt avatar logo
от БНТ
22:06, 09.04.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Опозиционната партия на Грузия „Единно национално движение” (ЕНД) провежда пред сградата на парламента в Тбилиси акция срещу действията на властите, информират местните медии.

В митинга участват стотици хора, които са се събрали на площада пред парламента, както и на намиращия се в близост булевард „Руставели”, движението по който е спряно. Организаторите на акцията не излизат с конкретен ултиматум към правителството, а се настоява властите да изпълнят 12-те препоръки на ЕС, необходими за получаването на статут на кандидат за членство в Евросъюза. Участниците в митинга настояват страната да следва евроатлантически външнополитически курс. Те упрекват ръководството в опит да пренасочи външната си политика в полза на сближаване с Русия. Демонстрантите развяват знамена на Грузия и на ЕС.

Към тях се присъединиха и членове на младежкото движение на ЕНД, които проведоха преди това шествие.

Сред исканията на митингуващите е и освобождаването на бившия президент на страната Михаил Саакашвили и на ръководителя на телевизионния канал Mtavari Arkhi Ника Гварамиа, които опозицията смята за политически затворници. Пред сградата на парламента е изградена трибуна, на която говорят лидерите на опозицията. Митингът протича мирно, а служителите на реда, които дежурят пред парламента, са зад ограда, която ги отделя от организаторите на протеста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА победи Славия в "Овча купел" и запази аванса си на върха в Първа лига
ЦСКА победи Славия в "Овча купел" и запази аванса си на върха в Първа лига
Хенрих Вон Екерман тримфура в Световната купа по прескачане на препятствия в Омаха
Хенрих Вон Екерман тримфура в Световната купа по прескачане на препятствия в Омаха