НОВИНИ

Протест в София заради реорганизацията на движението в центъра

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:38, 07.05.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В първия работен ден след серията почивни отново протест заради новата организация на движение на три столични булеварда. Реконструкцията включва сваляне на велоалеята на бул. "Витоша" от тротоара на пътното платно, изграждане на нова велоалея по бул. "Патриарх Евтимий", както и двупосочно движение по ул. "Фритьоф Нансен". Удобство или затруднение на движението са промените?

Засилено е полицейското присъствие в района, постепенно се образува и задръстване от автомобили и тролеи на градския транспорт. Граждани държат плакати, на които пише "Върнете ни паркоместата" и "Не на двупосочното движение по улицата ни". Причината е, че по "Фритьоф Нансен" се въвежда двупосочно движение и паркоместата по улицата намаляват. По бул. "Патриарх Евтимий" вече са обособени две велоалеи.

"Аз живея тук, платил съм си и не мога 1 час да си намеря място за паркиране. Що така?"

"Вчера пристигам с натоварена кола с багаж и няма как да се разтоваря колата. Няма къде да паркирам. Излязоха полицаите - пуснаха ме, добре така ли ще я караме?"

"Когато направят "Фритьоф Нансен" двупосочен на "Т"- образното кръстовище с "Патриарха" ще има два потока коли, които ще престояват три пъти повече време, работейки на празен ход. Качеството на въздуха ще се влоши многократно."

"Ако има законност в тази държава, това нещо не може да се изпълни по този начин. Искам документи от заместник-кмета по строителството да се представят за законността на този строеж."

"Имаше среща при кмета. Всички искания на хората в района са взети под внимание, както и още преди проектирането през годините, така че имаме един балансиран проект, който само реорганизира местата за паркиране с минимална намеса, но най-вече създаваме ринговия булевард и такава организация на движение, която трябва да служи за такъв рингов булевард, т.е. да провежда трафика, а не да го задържа", каза Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община.

Движението в района вече е пуснато. Протестиращите се заканиха да продължават всяка вечер с демонстрациите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 07.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 07.05.2024 г., 20:50 ч.
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на двойки в Букурещ
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на двойки в Букурещ