НОВИНИ

Отговарят ли по-скъпите билети за влакове на предлаганата услуга?

От БДЖ аргументират поскъпването с увеличените оперативните разходи на дружеството и с инфлацията

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов , Репортер: Елеана Цанова
19:33, 07.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

По-скъпи билети за влакове от днес. Увеличението е средно с 20 на сто. От БДЖ обясниха новите цени с инфлацията и по-големите разходи на дружеството. Отговарят ли обаче по-високите цени на предлаганата услуга?

Лютве си купува билет за влак от Бургас до Ямбол. Днес вече плаща с близо 1,50 лв. повече. Макар и с малко увеличението според нея не е оправдано.

“Не са създадени никакви условия хубави за пътуване, а пък увеличение има. Мръсно, неудобно, няма прозорци, не се отварят прозорците. Просто сме недоволни. В случая съм пенсионерка с намаление, но въпреки това пак си има 20%”, негодува Лютве Еминова.

От БДЖ уточняват, че цените не са актуализирани от 2012 г. и аргументират поскъпването с увеличените оперативни разходи на дружеството.

“Както за поддръжка на подвижния състав, така и вследствие на увеличението на минималната работна заплата, вследствие увеличението на горива, електроенергия, както и други услуги, които БДЖ все пак използва от външни доставчици", обясни инж. Венцислав Славков, управител на БДЖ - Пътнически превози.

Повишението на цените на билетите е средно с 20 на сто и се определя на база пропътувани километри. Например от София - Бургас билетът поскъпва с 4 лв. - и става 25,30 лв.

“Нашата тарифа е направена на километрични пояси. Цената на билета да речем при увеличението София - Пловдив е от порядъка на 11 лв. От 9 лв. на 11 лв. Все пак е по-ниска цената с личен автомобил да пътувате, автобус", допълни инж. Венцислав Славков.

Поскъпва и пътуването в спален вагон.

“10 лева беше спално място, а в момента е 15. Значи 5 лв. отгоре е 50%, а не е 20%", пресмята Валентина.

От БДЖ са актуализирали и цените за резервация на запазено седящо място, абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Без промяна остават цените на картите за децата и възрастните хора, които са на стойност от 1 лев. Безплатно във влаковете се возят децата до 7 години, след като бъде представен документ, удостоверяващ възрастта им, както и издаден билет с нулева стойност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ затваря коловозите на Централна гара в София за влаковете за Северна България
БДЖ затваря коловозите на Централна гара в София за влаковете за Северна България
Ново идейно движение вляво: "Бузлуджа" ще работи за БСП на изборите
Ново идейно движение вляво: "Бузлуджа" ще работи за БСП на изборите