НОВИНИ

Протести, протести, протести

В снощните мачове в Германия и Испания феновете изразиха своето недоволство по различни поводи и по различен начин

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
15:31, 10.02.2024
Чете се за: 05:07 мин.
Европейски футбол
протести протести протести
Снимка: БТА
Слушай новината

Обикновено петъчната вечер не е най-натоварената откъм футболни емоции, просто защото в почти всички първенства в този ден или няма мачове, или в програмата се помещават не чак толкова зрелищни двубои. Тази седмица обаче беше изключение, а то беше провокирано главно от феновете, които протестираха шумно по различни стадиони. И при това говорим за мачове от топ 5 първенствата на Стария континент. В Германия и в Испания. Да, причините за негодуванието са коренно различни в двете държави, но определено е странно да виждаш как мачове в Бундеслигата и Ла Лига са временно спрени, за да може стюардите да изчистят терена от хвърлени предмети, а играчите да влизат в ролята на умиротворители, за да може дадена среща да се доиграе.

В Германия определено напрежението започва да става прекалено осезаемо. Феновете на почти всички отбори в най-горните две дивизии на футболната пирамида са твърдо решени да покажат явното си несъгласлие с последните решения за договори между Германската футболна централа и мощен инвеститор. Привържениците на Борусия Дортмунд и в частност тези, които изпълват до краен предел на всеки мач сектора, познат като „Стената“, не чакаха дълго преди да издигнат плакати с ясни послания по време на домакинството с Фрайбург снощи. Запалянковците твърдят, че футболът бива убиван и прекалено комерсиализиран, а парите са заслепили дотолкова властимащите, че те отдавна нехаят за развитието на самата игра. Макар мачът да се развиваше добре за Борусия, той все пак беше прекратен за повече от 10 минути, защото към игрището бяха хвърлени стотици монети и тенис топки. Капитанът на тима от Дортмунд Емре Джан влезе в диалог с част от феновете, така че да ги успокои и да ги помоли да не нарушават повече провеждането на двубоя.

Във Втора Бундеслига не беше по-различно. Хамбургер и Хановер трябваше да играят над 120 минути, за да може най-накрая всичко да приключи при зрелищното 3:4. Доста зрелищно беше и по трибуните, като любопитното е, че тук и двете агитки не спестиха нищичко на ръководителите. Първо гостуващите привърженици показаха банер с директора на клуба Мартин Кинд, върху чийто лик беше нарисувана мишена. И това ако не е послание. Имаше и доста транспаранти, насочени срещу Германската футболна лига. Играчите на Хановер се опитаха да възпрат случващото се, но без особен успех. От другата страна на стадиона най-запалените почитатели на Хамбургер заключиха гредите и мрежата на една от вратите с катинари, та се наложи от щаба на домакините и от поддръжката на съоръжението да търсят градинарски ножици и флексове, за да оправят странната ситуация.

В Испания също имаше напрежение, макар то да е породено от причини, които са по-скоро футболни. Кадис приемаше Бетис и точно както напоследък често се случва с домакините, те изостанаха с 2 гола, вторият от които дело на новото попълнение на тима от Севиля Пабло Форналс. Това накара феновете на Кадис да хвърлят към терена пластмасови пончота в знак на абсолютно разочарование от резултатите на техните любимци. Кадис е на 18-о място в класирането, като тимът не е печелил в шампионата от 1 септември миналата година, а в последните си 24 срещи в Ла Лига има 2 успеха. В допълнение отборът отпадна от турнира за Купата на Краля след унижение от четвъртодивизионния Арандина. Предишният треньор Серхио Гонсалес беше уволнен, но явно и съдбата на сегашния наставник Маурисио Пелегрино не се очертава особено жизнерадостна.

Футболът продължава да е силен социален феномен, а феновете все така намират оригинални методи да демонстрират позицията си. Било то в Германия или в Испания. Било то с катинари, плакати, тенис топки, транспаранти или дори – пончо.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова спечели бронзов медал на Балканиадата по лека атлетика
Пламена Миткова спечели бронзов медал на Балканиадата по лека атлетика
Двама испански полицаи загинаха, блъснати от лодка за трафик на наркотици
Двама испански полицаи загинаха, блъснати от лодка за трафик на наркотици