НОВИНИ

Протести срещу съдебната реформа заляха улиците на Тел Авив и Йерусалим

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:42, 13.02.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Многохилядни протести срещу съдебната реформа заляха улиците на Тел Авив и Йерусалим. От края на миналата година демонстрациите не секват, но днес е кулминацията - законопроектът, който ограничава правомощията на Върховния съд е внесен за гласуване в Кнесета. Съдебната реформа предизвика и обиди и скандали в парламента, а президентът Исаак Херцог предупреди, че страната е пред конституционен разпад.

Море от бяло-сини флагове, цели семейства с децата си излязоха на протест в Тел Авив.

- "Тук съм, за да защитя демокрацията заради децата ми и за всяко дете, независимо от религия, цвят на кожата. Искам да запазим всичко постигнато - да бъде глобален лидер във високите технологии, център на просветление в един конфликтен регион".

Протестирам заради децата си е най-честата фраза, чувана от демонстрантите. Пред Кнесета се виждаха плакати с надписи - "Спасете израелската демокрация!" и "Целият свят ни гледа". Законопроектът предвижда правителството на премиера Бенямин Нетаняху - най-крайнодясното в историята на Израел, да има по-голям контрол върху назначенията на върховни съдии, отменя се и възможността на Върховния съд да спира законодателство или да се произнася срещу представители на изпълнителната власт, а Кнесетът може да отхвърля решения на съда с обикновено мнозинство. Конституционната комисия към израелския Кнесет днес започна с викове "Срам!" преди да изпрати в зала за първо четене част от законопроекта.

Чуваха се и крясъци - "Фашист!" и "Предател!" по адрес на управляващите. ЕДин от най-ярките оратори на протеста беше бившият премиер и лидер на опозицията Яир Лапид.

Яир Лапид - лидер на партия "Йеш Атид": "Това, което чуват тук не е гласът на отчаянието, а на надеждата. Това, което чуват не е омраза, а любов към родината. Това ги плаши толкова много и това прави гласът ни по-силен и по-ясен".

Според премиера Бенямин Нетаняху, който е подсъдим по обвинения в корупция, съдебната реформа ще възстанови баланса в системата и ще ограничи съдиите, които използват правомощията си, за да се намесват в политиката.

Симча Ротман - председател на Конституционната комисия към Кнесета: "Част от опозицията не може да приеме факта, че изгуби изборите и сега подпалва Израел".

Президентът Исаак Херцог направи обръщение към нацията снощи и предупреди:

Исаак Херцог - президент на Израел: "Отдавна минахме етапа на политическия спор. По-скоро сме на ръба на конституционен и социален разпад".

Съдебната реформа разкрива дълбоко разделение в израелското общество и изправя едни срещу други високотехнологичните компании и либералите срещу привържениците на Нетаняху и крайнодесните му коалиционни партньори. Законопроектът трябва да бъде гласуван на три четения в Кнесета, преди да влезе в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Велико Търново отслужиха заупокойна молитва за Трифон Иванов
Във Велико Търново отслужиха заупокойна молитва за Трифон Иванов
Mачовете от евротурнирите през седмицата ще запозват с минута мълчание
Mачовете от евротурнирите през седмицата ще запозват с минута мълчание