НОВИНИ

Около 50 членове от пернишката организация на БСП напускат партията

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:24, 13.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Политика
Слушай новината

Голяма част от членовете на организацията на БСП в Перник напускат столетницата. Включително и кметът на града Станислав Владимиров. От партията ги обвиниха, че през последните години не са работили за БСП, а за други партии.

Около 50 членове от пернишката организация на БСП напускат партията, включително и кметът на града Станислав Владимиров. Несъгласни са с водената политика от ръководството на партията. От "Позитано" определиха това решение като оздравителен процес за БСП.

Кметът на Перник напуска БСП

Повод за решението е проведения в събота конгрес, на който 14 души бяха изключено от партията. Според председателя на Общинския съвет на БСП в Перник Стефан Кръстев те са несъгласни с, по думите му, грубите манипулации по време на конгреса, с нежелание да се чуе мнение на инакомислещите, с липсата на вътрешнопартийна демокрация.

Стефан Кръстев - председател на Общинския съвет на БСП в Перник: "Причината да предприемем тези действия днес е продължаващата от години липса на какъвто и да е диалог с националното ръководство на БСП. наличието на тотална безидейност, наличието на невиждан в новата ни история срив на партията. Няма как да продължим да бъдем в едни редици заедно с хората,които в събота демонстрираха приоми, които дори Вълко Червенков не си е позволявал във времената преди Априлския пленум".

От ръководството на партията определиха това решение като оздравителен процес за БСП, тъй като според тях тези хора в последните години не работят за БСП, а за други партии. Призоваха ги да напуснат и постовете, които заемат в общинската администрация на Перник, а Станислав Владимиров нарекоха любимия кмет на Бойко Борисов.

Атанас Зафиров - зам.-председател на БСП: "Клиентилизмът напуска БСП, след като не успя да изпълни поставената задача по овладяването на партията - смяната на ръководството и председателя и превръщането на БСП в една послушна и удобна партия. Това е едно последователно поведение на пернишката организация в последните месеци и години, която в крайна сметка се беше превърнала в един придатък на общинската администрация. Не е загуба, това е начало на един оздравителен процес, те не се чувстват част от БСП, не работят за БСП, показват го и резултатите, където е видно че работиха за други политически сили".

50-ият Конгрес на БСП: 14 изключени от партията, Корнелия Нинова остава начело на левицата

Драматичният конгрес на БСП коментира и служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Не е съгласен с решението за изключване на хора от БСП, които мислят различно, той остава в БСП.

Крум Зарков - служебен министър на правосъдието: "Моето бъдеще, аз съм член на НС на БСП, делегат на Конгреса на БСП и не приемам изключването на хората, които бяха изключени. Това е моето бъдеще - продължавам да се боря за една силна, лява БСП, но това ще бъде след като свърша мандата си на служебен министър".

Според вицепрезидента Илияна Йотова разделението в БСП не е между стари и млади, а между тези, които искат стабилна и обединена левица и тези, които искат да я превърнат в маргинална партия.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: "Това, което се случи на конгреса не съм си го представяла и в най-тревожните сънища. За първи път БСП беше изправена пред един конгрес, в който нямаше никакво значение какви точно документи се приемат, цялата пара излезе в конфронтацията между различни групи вътре в БСП. Това в навечерието на изборите е не само тъжно, то е тревожно и опасно, защото без сериозна и стабилна левица в условия на криза, няма да са добри резултатите за всички нас".

А от "Позитано" съобщиха, че за предстоящите избори БСП се обединява с над 10 леви партии за общи действия и политика.

Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков: Пътят е много тежък, но ние сме длъжни да продължим заедно и обединени повече отвсякога
Наско Сираков: Пътят е много тежък, но ние сме длъжни да продължим заедно и обединени повече отвсякога
ЕК прогнозира 7,8% инфлация в България през 2023 г.
ЕК прогнозира 7,8% инфлация в България през 2023 г.