НОВИНИ

50-ият Конгрес на БСП: 14 изключени от партията, Корнелия Нинова остава начело на левицата (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:20, 11.02.2023
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

50-ият конгрес на БСП приключи в рамките на ден с 14 изключени от партията, Корнелия Нинова, която остава начело на левицата и решение в подкрепа на посочения в списъка "Магнитски" Румен Овчаров, в което се казва, че БСП застава зад българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експертите, които го защитават. Днес той говори по темата пред конгреса.

В началото на заседанието на делегатите не беше раздаден внесен от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др. проект за резолюция, в който се предвиждаше оставката на Нинова. Това предизвика недоволството на Валери Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. Още вчера един от основните опоненти на Нинова - Кирил Добрев пък предупреди за смяна на близо 70 процента от преброителите в последния момент, което според него щяло да опорочи този конгрес.

Евродепутатът Петър Витанов също се обяви против лидера на партията и поиска първа точка от конгреса да бъде прекратяване на правомощията на председателя. Последва контрапредложение на Румен Гечев, който се противопостави на вътрешната опозиция. Последва дългъг спор и гласуване, което доведе до приемане на предварително одобреният от Националния съвет вчера дневен ред, който не включваше обсъждане на темата за лидера.

Този конгрес се прави, за да може всеки да си каже мнението, заяви в началото на заседанието Валери Жаблянов и настоя предложението за резолюция да бъде раздадено на всички делегати. Подкрепи го и евродепутатът Петър Витанов, който заяви, че вината я носят всички, но винаги лидерът носи отговорността.

Петър Витанов: "До кога ще се преструваме, че вървим по правилния път след като отдавна сме загубили посоката. До кога ще представяме за успех всеки един провал и 700-те хиляди души, които са се отказали от нас".

Затова Витанов настоя първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя,
Румен Гечев се противопостави на вътрешната опозиция и определи предложението като противоуставно.

Румен Гечев: "Как си представяте вие днес цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, да принизяваме партията. Кой ще представлява партията на изборите. С какъв екип ще влезнем на изборите. Кой ще преговаря с БСП. Така, че този опит за атентат срещу БСП за изборите няма как да мине".

Крум Зарков, който загуби лидерската битка срещу Корнелия Нинова днес също подкрепи предложението на Витанов с мотива, че тогава настоящото ръководство е спечелило конгреса, но е загубило изборите.

Крум Зарков: "Сега ви призовавам да направим обратното - откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП отново да спечели изборите".

Последвалото гласуване в залата доведе до приемане на предварително одобрение от Националния съвет вчера дневен ред. Вътрешната опозиция се опита да превземе трибуната. Това не беше допуснато, недоволните напуснаха залата, а Корнелия Нинова представи доклада си.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Днешното заседание на 50-ия Конгрес е изключително важно, защото ще говорим за концепция за нова модерна, лява програма, за идеология, а сме единствената партия в България, която дискутира тези въпроси и която във всички времена стъпва на своите идейни корени".

снимки: БГНЕС

Нинова припомни твърдата позиция на партията срещу затварянето на въглищните ни централи и за строежа на нови ядрени мощности.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "В този смисъл нека и днес категорично да заявим, че ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат българската ядрена енергетика, българския икономически живот и животът на българските домакинства".

Пътят на дипломацията е начинът за излизане от войната с Украйна, посочи още Нинова. Думите ѝ от трибуната обаче бяха многократно заглушавани от викове пред залата за нейната оставка.

Напрежение на Конгреса на БСП, поискаха оставката на Нинова

Дългогодишният лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев също постави подписа под искането за оставка с мотива, че ръководството на партията отказва да поеме своята отговорност.

Сергей Станишев: "Г-н Гечев нарече евентуална оставка на Нинова преди вота атентат срещу БСП на фона на предстоящите избори. Отказът да се събере на заседание конгреса непосредствено след избори, да се проведе този конгрес преди предсрочните избори, това е всъщност атентат пред перспективата на БСП, защото ясно е, че първата стъпка, но далеч недостатъчна е промяна в ръководството на БСП".

БСП изключи членове на партията, които опорочиха началото на Конгреса

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисията на първите български спасители в Турция приключи, готови са отново да се върнат
Мисията на първите български спасители в Турция приключи, готови са отново да се върнат
Гняв и скръб край руините след земетресенията в Турция и Сирия
Гняв и скръб край руините след земетресенията в Турция и Сирия