НОВИНИ

Протести заради режим на водата в село Кръстевич

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 27.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на хисарското село Кръстевич започват протести, защото вече три седмици нямат вода и са на режим. Те са внесли подписка до всички ресорни институции в страната - Областна управа, ВиК-Пловдив и местната власт, но резултат на проблема няма. По думите на хората това е от десетилетия.

Около 250 домакинства в селото са без вода заради режима на водата и в летния сезон са принудени да пият вода от магазина.

"Проблемът е от години. Може би 50 или повече. Това е един стар тръбопровод, който е построен 1936 г.", обясни жител на селото.

Жителите на селото обмислят да блокират пътя към Панагюрище в знак на протест, тъй като по думите им никой не обръща внимание на проблема.

Кметът на селото обясни, че много пъти е опитала да постави въпроса пред всички институции, отговорни за решаването на проблема, но без резултат. Тя обясни, че селото разполага с нов проект, по който да бъде докарана вода от сондажния кладенец до помпената станция, както и проект за пречиствателно приспособление.

От ВиК-Пловдив заявиха за БНТ, че знаят за проблема и с общината са предприели действия за решаването му, като се очаква да се обособи нов водоземен участък.

"Захранването с питейна вода на село Кръстевич е от далечно водохващане, което през по-голямата част от годината е достатъчно за покриване на нуждите, но в летния сезон намалява значително, а се увеличава успоредно с това консумацията в селото и затова се получава този дефицит и този недостиг на питейна вода в село Кръстевич. Това довежда до въвеждането на режими всяко лято", коментира инж. Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест във Варна заради условията в общинския приют в с. Каменар
Пореден протест във Варна заради условията в общинския приют в с. Каменар
Съдят кардинал и още 9 души за покупка на луксозен имот
Съдят кардинал и още 9 души за покупка на луксозен имот