НОВИНИ

Протестиращи от Кърджали блокираха международния път към Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 26.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на жителите на кв. "Байкал" в Кърджали спря движението по международния път към Гърция тази сутрин. Те са недоволни от намерение за промяна на Общия устройствен план, което предвижда високо застрояване по булеварда, отвеждащ към пътя за "Маказа".

През последните 4 - 5 години в Кърджали има голяма динамика по отношение на инвестициите в строителството. Това притеснява жителите на "Байкал", които се опасяват, че и в техния квартал, ще се стигне до презастрояване.

От община Кърджали коментираха, че става въпрос за строителство само по протежение на булеварда на жилищни сгради до 5 етажа, които ще се превърнат в естествен буфер срещу шума и праха на живеещите на втора и трета линия.

Най-важната промяна е промяната на социално-икономическите условия, в които се развива града. На трето място сме по строителство в България, обясни Дилян Запартов, главен архитект на Община Кърджали.

За 30 юни е насрочено обществено обсъждане, на което проектът ще бъде представен, а гражданите могат да изразят позицията си.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново опашка от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата"
Отново опашка от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата"
Мобилни пунктове за масова ваксинация в големите градове и днес
Мобилни пунктове за масова ваксинация в големите градове и днес