НОВИНИ

Проучване: 56% от българите вярват на официалната информация за COVID-19 у нас

българите вярват официалната информация разпространението covid нас
bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 01.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

С 10% за последните два месеца нараства делът на пълнолетните българи, които заявяват, че вярват на официалната информация относно разпространението на COVID-19 у нас – от 46% на 56%. Пропорционално намаляват с 10% (от 54% на 44%) невярващите в официалната информация. Въпреки това, не е за подценяване делът на невярващите на официалната информация за COVID-19, който остава достатъчно значим - 44%.

Това показват данни от национално представително изследване, проведено в периода 10-16 септември 2020 г. от Екзакта Рисърч Груп. Чрез стратифицирана извадка по пол, възраст и тип населено място са подбрани и интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

По-скоро вярват на информацията за разпространението на COVID-19 у нас жени, хора на възраст над 40 години, образовани респонденти и столичани. Скептични към достоверността на информацията за заразата са по-често мъже, респонденти на възраст между 18 и 40 години, хора с ниско образование и роми.

86% от българите твърдят в настоящото изследване, че спазват препоръките на здравните власти за поддържане на социална дистанция, за носене на предпазни маски и за дезинфекция. 14% заявяват, че не спазват тези мерки, като сред тях има по-често мъже и млади хора на възраст до 30 г.

В сравнение с отговорите на същия въпрос от юнското изследване на Екзакта, се регистрира лек спад от 3% на спазващите мерките и леко покачване (също точно с 3%) на неспазващите ги. Промените се дължат преди всичко на отпускарския сезон и на свободното придвижване. На този фон, декларираните нагласи говорят по-скоро за поддържане на нивото на отговорност и дисциплина.

В сравнение с края на юни, през септември изразително намаляват (с 18%) българите, според които ситуацията с COVID-19 може да се опише като: "най-лошото вече е зад нас" (53% през юни: 35% през септември). В същото време, с 14% повече спрямо юни се оказват допускащите, че "най-лошото тепърва предстои" (13%:27%). Най-много обаче, са неориентираните българи относно бъдещото разпространение на вируса у нас - 38%. При това техният дял расте с 4% за последните два месеца.

По-скоро оптимисти за развитието на ситуацията с COVID-19 са младите на възраст 18-29 години, както и интервюираните от възрастовата група 40-49 г., а също така и мъже, както и хора със стандарт на живот над средния. Песимисти са най-вече хора на възраст над 50 години, респонденти с по-нисък стандарт на живот и живеещи в малките населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирва се собственикът на намерена сума пари в центъра на София
Издирва се собственикът на намерена сума пари в центъра на София
Навални: Путин е отговорен за моето отравяне
Навални: Путин е отговорен за моето отравяне