НОВИНИ

Проучване в САЩ: 27% от родителите биха ваксинирали срещу ковид малките деца

проучване сащ родителите биха ваксинирали ковид малките деца
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС/БНР
22:54, 31.10.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

След като Американската администрация за храните и лекарствата разреши ваксината на "Пфайзер" за деца от 5 до 11 години, следващата седмица се очаква Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ също да дадат съгласието си и да започне ваксинация на тази възрастова група. Засега остава малък броят на родителите в Съединените щати, които са готови веднага да ваксинират децата си.

Проучване на Семейна фондация „Кайзер“ показва, че болшинството от родителите не искат да ваксинират децата. Според управляващите общественото здраве ваксината би могла да помогне за спиране на пандемията, но едва 27% от родителите на децата от 5 до 11 години заявяват, че са готови да поставят ваксината срещу коронавируса, веднага след като тя бъде разрешена за тази възраст.

76% от участниците в анкетата посочват, че са "много" или "донякъде" загрижени за дългосрочни ефекти, а 71% се притесняват за сериозни странични ефекти. Тези цифри са почти непроменени от юли. 1/3 искат да изчакат за да видят как работи ваксината.

Страховете на 66% от анкетираните са свързани с това какъв ще бъде ефектът от ваксината върху репродуктивните възможности на децата, въпреки твърденията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, че ваксините не предизвикват безплодие.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи е убеден, че и децата трябва да бъдат ваксинирани, за да бъде спряно разпространението на болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет от Милан удържаха победата срещу Рома
Десет от Милан удържаха победата срещу Рома
Мощно слънчево изригване предизвика магнитна буря на Земята
Мощно слънчево изригване предизвика магнитна буря на Земята