НОВИНИ

Здравните власти в САЩ одобриха ваксинирането срещу COVID-19 на деца от 5 до 11 години

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:28, 27.10.2021
Чете се за: 01:52 мин.
САЩ
Слушай новината

Американските здравни власти разрешиха употребата на ваксината на "Пфайзер" за деца на възраст от 5 до 11 години.

Това става, след като през септември от "Пфайзер" са предоставили клинични изследвания, според които препаратът има много повече ползи, отколкото рискове. В САЩ вече се ваксинират децата над 12 години.

Със 17 гласа "за" и един "въздържал се" правителствена комисия във Вашингтон реши - децата от 5 до 11 години може да бъдат ваксинирани. Решението засяга около 28 млн. деца, но трябва да бъде одобрено окончателно от Агенцията по лекарствата и храните и Центърът по контрол и превенция на болестите. Очаква се това да стане в началото на следващата седмица.

Според статистиката, от началото на пандемията COVID-19 e отнел живота на 160 деца под 11 години.

"Пределно ясно е каква е целта ни: не искаме децата да умират от COVID. Да, може и вирусът да засяга много по-малко деца, отколкото възрастни, но не искаме те да попадат в интензивно отделение", каза педиатърът д-р Аманда Кон.

Ваксината за деца на "Пфайзер" съответства на 1/3 от дозата, която се прилага при възрастни. От фармацевтичната компания твърдят, че препаратът създава стабилен имунен отговор при най-малките и че би помогнал те да спрат да разпространяват заразата.

Ваксини за деца над 12 години вече се прилагат в Съединените щати, Великобритания, Китай и Куба. Преди дни от "Модерна" също обявиха, че са готови със своя препарат за деца и ще го внесат за одобрение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циклон в Италия взе жертви
Циклон в Италия взе жертви
САЩ обмислят падане на визите за България
САЩ обмислят падане на визите за България