НОВИНИ

Ново поколение оръжеен купол може да бъде интегриран в машините на пехотата

Николай Минков
от Николай Минков
22:06, 26.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ново поколение оръжеен купол, който може да бъде интегриран в бъдещите нови бронирани машини на българската пехота, представи днес у нас белгийската отбранителна фирма "Джон Кокрил". От компанията са готови да изнесат част от производството у нас, като се кооперират с местни оръжейни компании.

Корпус от заварен балистичен алуминий, 30-милиметрово електронно стабилизирано оръдие, 7,62 милиметрова картечница, система за противоракетна защита, реактивна противотанкова система, димни гранати, лазарен далекомер са само част от иновациите в новия боен купол 10-30 на белгийската компания

"Вярваме, че монтажът на куполите може да се прави тук, някои от частите също да се произвеждат от българската индустрия. Планираме цялата поддръжка на бойните машини по време на жизнения им цикъл да се прави тук. Българската индустрия много голяма част от нашия ангажимент", казва Беър Мидкиф, вицепрезидент на компанията.

Едно от големите предимства е възможността за вертикалното движение на оръдейната система до 70 градуса, като позволява поразяването на безпилотни летателни средства.

"Аз вярвам, че това е най-доброто решение за Българската армия. Аз съм бивш войник. Аз вярвам, че всеки трябва да се постави в ролята на войник. Ние сме произвели и предали на въоръжение над 600 купола от този вид, поради което той вече е много доказан и утвърден като бойна система с отворена архитектура за интеграция на нови технологии и системи", допълва Беър Мидкиф, вицепрезидент на компанията.

1,5 млрд. лв. одобри преди 5 години Народното събрание за закупуването на 150 нови бронирани машини за пехотата. След като през февруари процедурата беше спряна заради надхвърляне на финансовите параметри от допуснатите до финала фирми, сега се очаква да бъде рестартирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петко Христов с пълни 90 минути при драматично равенство на Специя
Петко Христов с пълни 90 минути при драматично равенство на Специя
Нов отличен резултат за българските боксьори в Белград
Нов отличен резултат за българските боксьори в Белград